Back to top

Bellmunt del Priorat reobre la polèmica del riu Siurana

El segon transvasament de l'embassament de Siurana al del Riudecanyes és una acció que sempre genera polèmica entre els pobles de la conca del riu Siurana. En aquesta ocasió, són els habitants de Bellmunt del Priorat que critiquen el fet que no els arriba gens d'aigua al riu.

Els habitants de Bellmunt del Priorat han vist com d'un dia per l'altre l'aigua del riu deixava de baixar. Una estampa que veuen any rere any en aquesta època, quan es fan els transvassaments del pantà de Siurana al de Riudecanyes. Els habitants d'aquest municipi sempre s'han sumat a la plataforma pel Riu Siurana per reivindicar un cabal ecològic quan l'aigua passa del pantà de Siurana al de Riudecanyes, i recorden amb nostàlgia com era el riu fa uns anys.

Demanen que es reprengui la Taula de l'Aigua del Siurana

Fonts de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes asseguren que deixen sortir més aigua de la que entra a l'embassament a través del riu Siurana. Concretament, i segons dades de l'ACA, el 17 de juny entraven 6 litres per segons i en sortien com a cabal de manteniment 20.

Els habitants de Bellmunt del Priorat, però asseguren que "no és normal que a mitjan juny no els baixi ni una gota d'aigua" i a través de la plataforma demanen que es reactivi la Taula de l'Aigua del Siurana, una eina de diàleg que porta ajornada des del 2019.

El riu Siurana al seu pas per Bellmunt del Priorat

Prioritat també entra en joc

Per altra banda, Prioritat, una entitat que impulsa la candidatura del Priorat a la UNESCO, també demana la reactivació de la Taula del Siurana perquè consideren la desaparició del riu com una dificultat per aconseguir que la comarca sigui declarada com a Patrimoni Mundial.

Paraules clau:

Notícies relacionades