Back to top

'Bona brossa' vol augmentar en un 60% la recollida selectiva de residus

El Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa han engegat el projecte Bona brossa, una iniciativa de caire social vinculada a la recollida selectiva de residus. L'objectiu és augmentar fins a un 60% la recollida a partir de la mobilització dels veïns de cada municipi. Vilanova d'Escornalbou, Maspujols, l'Aleixar i Riudoms ja han iniciat el projecte pilot.
Cartell Bona brossa

"Deixar de llençar els diners a la brossa". Aquesta és màxima del nou projecte social Bona brossa que s'ha iniciat a mans del Consell Comarcal i Secomsa. La filosofia d'aquesta iniciativa es basa en buscar el valor social de la correcta recollida selectiva de residus fent-ne partícips als veïns i veïnes de cadascun dels municipis. El projecte ja s'ha engegat a les poblacions de Vilanova d'Escornalbou, Maspujols, l'Aleixar i Riudoms amb dos objectius principals: el d'augmentar en el 60% la recollida selectiva i el d'oferir una visió positiva dels residus mitjançant la realització de projectes socials adreçats als ciutadans de totes les edats.

El tècnic de Gestió i Comunicació ambiental, Anton Aymamí repeteix que "no és una campanya que s'executa o es dissenya des de fora sinó que els tècnics de comunicació la treballem conjuntament amb els veïns. El projecte és social, és bo pel poble i per tant, tant l'emissor com el receptor del projecte són els veïns del poble".

El cost de la gestió de residus s'ha incrementat aquest any i es preveu que segueixi augmentant fins l'any 2020. L'aspecte diferencial del projecte és que pretén retornar al municipi els diners obtinguts del correcte tractament del rebuig. Així mateix, a cada municipi s'han creat grups motors, d'entre 15 i 20 voluntaris i voluntàries que s'encarreguen de vetllar pel compliment del programa. 

"D'aquí al 2020 l'increment augmenta gairebé un terç del cost actual. És per això que hem de focalitzar els objectius en buscar un producte atractiu i que el municipi entengui que aquests diners van directament a les persones", diu el vicepresident de Secomsa, Xavi Gallego.

Es preveu que en un futur altres poblacions de la comarca s'adhereixin a l'iniciativa que té com a finalitat promoure uns bons hàbits relacionats amb el tractament dels residus entenent com a protagonistes els ciutadans de cadascun dels  municipis.

Paraules clau: