Back to top

Un brodat de 1848 de la Mare de Déu de la Roca, la joia de Mont-roig

ANNA SÁNCHEZ - MAR ROVIRA

Troben un quadre de la Mare de Déu de la Roca. Està brodat a mà i data de l'any 1848. La relíquia és una de les escasses referències que es conserven de la patrona, gairebé tots els documents es van perdre durant la guerra del Francès i la Guerra Civil. El seu descobridor ha estat un veí de Mont-Roig, Vicenç Toda. El quadre es podrà veure exposat a l'església Vella del municipi, des d'aquest diumenge i fins el 10 de setembre. 

El quadre brodat a mà de la Mare de Déu de la Roca està datat de l'any 1848. Es tracta d'una de les poques peces que es conserven de la patrona dels vilatans de Mont-Roig del Camp. El quadre l'ha trobat Vicenç Toda, veí d'aquesta població i aficionat a la història. Una de les peculiaritats de la relíquia és el color de la pell de la verge, que a diferència de l'actual, apareix blanca.

El brodat, de 168 anys d'història, està ben conservat. Toda el va descobrir per casualitat, mentre navegava per Internet. El mont-rogenc ha explicat que el quadre va ser brodat a mà per Magdalena Miralles, de qui només se sap el nom. Ha estat el seu besnét, Rafael Saludes, qui ha cedit la relíquia als veïns de Mont-roig, els quals es pregunten ara quins van ser els motius que van portar a Miralles a brodar la patrona.

El brodat estarà exposat fins el 10 de setembre a l'església Vella del municipi. Ara bé, el punt àlgid de les festes quadriennals que es celebren aquest cap de setmana serà el diumenge amb la rebuda de la imatge de la Mare de Déu de la Roca en processó.