Back to top

Cal Massó: de projecte pioner al territori a espai polivalent

Compte enrere per l'assignació dels nous gestors de Cal Massó, la voluntat del consistori és que l'equipament torni a estar operatiu aquesta primavera. L'antiga destil·leria va reobrir les seves portes l'any 2007 per promocionar l'art contemporani, des d'aleshores la seva funció ha canviat força.
cal massó

L'any 2007 l'Ajuntament de Reus va voler donar una nova vida a l'antiga destil·leria Massó aixecada l'any 1920. Va ser un dels projectes culturals de la darrera etapa del tripartit reusenc que finalment va ser impulsat per la nova regidora de cultura, Empar Pont. La voluntat era habilitar un espai on els creadors del territori poguessin mostrar les noves tendències de la cultura contemporània. Amb un pressupost de 185.000 euros es van reformar 280 m2 de l'edifici mantenint l'estructura bàsica de l'antiga nau. Durant el primer any es van fer 85 activitats superant de llarg les expectatives.

Es tractava d'una proposta inexistent a la demarcació, per això es van establir complicitats amb ciutats com Lleida o Terrassa. Durant aquella època s'hi van fer exposicions arriscades, concerts, mostres de videocreació o el cicle R-evolució escènica, on el CAER va programar espectacles que no tenien cabuda ni al Bartrina ni al Fortuny.

L'èxit aconseguit durant els 2 primers anys de vida del centre d'art contemporani van fer que el 2009, l'Ajuntament aprofités 850.000 euros del Fons Estatal d'Inversió Local, més conegut com el Fons Zapaetro, per triplicar les instal·lacions.

Les obres van obligar a tancar l'espai durant un any. El 12 de març del 2010, una performance de l'artista anglès Mark Mc Gregor i un espectacle de mapping a la renovada façana de l'edifici de Pere Caselles feta per Telenoika audiovisuals van donar el tret de sortida a una nova etapa del centre que va generar molta expectació.

 

El nou rumb de Cal Massó

Tot i haver invertit 1 milió d'euros en l'equipament, la vida de Cal Massó va ser curta. L'any 2011, amb l'arribada del govern de CIU i PP, el centre d'art contemporani va deixar de tenir activitat, segons es va dir, per ser poc rentable. La regidoria encapçalada per Joaquim Sorio va optar per una nova fórmula de gestió de l'espai que preveia la col·laboració entre l'Ajuntament i una empresa adjudicatària que es fes càrrec de la programació i la tinença del bar. Després de dos anys tancat, l'any 2013 es va adjudicar el projecte als gestors culturals Isaac Albesa i Víctor Cavaller.

Amb aquesta nova etapa Cal Massó perdia l'essència pel qual ser creat, el de potenciar la cultura contemporània. A canvi, reprenia la seva activitat potenciant especialment l'apartat musical amb festivals com l'Accents.

El passat mes de maig, davant l'aproximació de l'expiració del contracte la CUP va presentar una moció al ple perquè es tornes a municipalitzar l'espai per poder potenciar la cultura contemporània. La proposta va ser tombada per la negació del PDeCAT, Cs i PP i l'abstenció del PSC perquè diuen que l'ajuntament hi hauria d'invertir 135.000 euros.

El consistori va tornar a licitar l'espai el passat setembre però el concurs va quedar desert després que ni Albesa ni altres gestors s'hi presentessin. Aquest mes de gener s'ha obert de nou, segons han confirmat fonts municipals a Canal Reus TV, la voluntat de l'Ajuntament és que l'equipament torni a obrir les portes el pròxim mes d'abril.

Paraules clau:

Notícies relacionades