Back to top

Cambrils, un any després dels atemptats

Avui es compleix un any dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. Amb motiu del primer aniversari del 17 i 18 d'agost, parlem amb diverses parts afectades per saber quin és el balanç que en fan de les conseqüències que han comportat els atacs.
Espelmes en record a les víctimes del 17A

Cambrils patia fa tot just un any un atac terrorista que en el seu moment, va trasbalsar la localitat i la va col·locar al punt de mira social i mediàtic. El terrorisme però, va fer un primer acte de presència a Barcelona, on va deixar 15 morts i més d'un centenar de ferits amb l'atropellament de la Rambla. Tot plegat va obrir una sèrie d'interrogants que a dia d'avui, molts segueixen oberts i d'altres, comencen a tancar-se.

Un any més tard, des del consistori cambrilenc remarquen que l'atac va acarnissar-se al municipi però que va ser qüestió d'atzar. Malgrat això, tenen previst reforçar la seguretat dels espais que comptin amb més afluència de gent, tal com destaca l'alcaldessa del municipi, Camí Mendoza. A la vegada, Mendoza insisteix en què les mesures de protecció que s'estan estudiant es comprenen dins del context d'alerta 4 sobre 5 dels Mossos d'Esquadra. Pel que fa al cos policial local, assegura que malgrat que no s'ha ampliat la partida pressupostària d'enguany, compten amb la formació suficient per fer front a situacions com aquestes i que l'actuació que van dur a terme aquella nit n'és una prova.

L'activació del protocol policial Cronos va ser, segons la comissaria de Cambrils dels Mossos d'Esquadra, la clau per evitar que l'atac registrat a la ciutat fos més sagnant. Així ho destaca el cap de la comissaria Agustí Pàmies, qui posa èmfasis en els torns de dotze hores que es van implantar per fer front al moment.

Paral·lelament, la comunicació entre comunitat musulmana i Mossos ha seguit sent fluïda en aquest darrer any segons confirmen Pàmies i l'imam de Cambrils, Mohammed Ouabi. Per Ouabi però, hi ha hagut un canvi respecte anys anteriors i té a veure amb la seriositat de les relacions. "La relació és molt bona, sempre ho ha estat i segueix sent-ho. No és que ara sigui més bona, sinó que és més seriosa, es pren amb més serietat veient els fets ocorreguts. És molt més freqüent, les visites, les consultes... i per part nostra sempre hem demostrat la transparència i la col·laboració total i absoluta", explica.

Un any més tard, el comissari Pàmies assegura que a dia d'avui s'està més preparat per fer front a una situació similar a la viscuda el 17 i 18 d'agost, tenint en compte que els atemptats van representar la malaurada oportunitat de posar a la pràctica els coneixements apresos. Al seu parer, la població s'ha anat acostumant a veure agents patrullant amb arma llarga pel carrer, una de les mesures incloses en l'alerta 4 sobre 5. Tot i això, asseguren que la por generalitzada s'ha esvaït amb el pas dels mesos.

Subscriu-te a la newsletter diària

PolÌtica de privacitat de dades

Paraules clau:

Notícies relacionades