Back to top

Cambrils homenatja a l’alumnat de la comunitat gitana que ha acabat els estudis d’ESO

El consistori, a través de l’AGIPCAT, ofereix un servei per millorar l’èxit escolar d’aquest col·lectiu mitjançant l’acompanyament a l’alumnat i les famílies

L’Ajuntament de Cambrils va fer un homenatge ahir a la tarda a l’alumnat de la comunitat gitana que ha superat amb èxit l’Educació Secundària Obligatòria en els darrers dos anys, coincidint amb el Dia Internacional del Poble Gitano. L’acte, que s’ha celebrat al Centre Cultural de Cambrils, ha estat un reconeixement a les tres noies i al noi que han completat els estudis però també a les famílies que els han guiat i acompanyat en aquest procés.

L’homenatge, presidit per l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha comptat amb la participació de la regidora de Benestar Social, Hèléne Arcelin; el regidor d’Educació, Alejandro Garcia; el president de la Nueva Asociación Cultural Gitana de Cambrils, Abraham Campos; el president de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans, José Miguel Jiménez, i els i les alumnes acompanyats del seu pare o mare.

L’alcaldessa de Cambrils ha posat en valor l’exemple de l’alumnat i les famílies homenatjades per trencar la bretxa educativa en aquesta comunitat. “Cal reforçar, acompanyar, trencar estereotips, evitar l’aïllament i buscar referents positius, com aquestes famílies, perquè els gitanos i les gitanes ocupin el lloc que es mereixin”, ha afirmat.

poble gitano

Només un 12% de la població gitana completa la ESO

Camí Mendoza ha afirmat que el sistema no ha estat capaç de compensar les desigualtats de partida de l’alumnat gitano i que per això cal seguir treballant contra el fracàs escolar que no permet el progrés de la comunitat. Segons dades de la Unió Europea sobre minories ètniques i discriminació, només un 12% de la població gitana ha completat la ESO o un nivell d’estudis superiors, davant el 74% de la resta de la població, i calen mesures que ho rectifiquin.

Les institucions públiques han de promoure la igualtat d’oportunitats, la igualtat de tracte, la igualtat de gènere i la no discriminació de la població gitana. L’Ajuntament de Cambrils fa tres anys que està treballant conjuntament amb el Pla Integral del Poble Gitano de la Generalitat per millorar la situació del poble gitano al municipi.

Actualment, es presta el Servei d’Atenció al Poble Gitano mitjançant l’AGIPCAT (Agrupació d’entitats Gitanes del Països Catalans) i els esforços se centren en millorar l’èxit escolar d’aquest col·lectiu a través de l’acompanyament a l’alumnat i les famílies i duent a terme l’Estudi Assistit, que compta amb la figura d’una mediadora gitana que és un referent positiu d’èxit escolar per als nois i noies.

Precisament, amb motiu d’aquest dia, els assistents a l’estudi assistit han treballat sobre els prejudicis i estereotips que hi ha en relació al poble gitano. El resultat és un vídeo que s’ha difós a través de les xarxes socials per fer front a l’antigitanisme, que és el racisme dirigit contra la població gitana que busca perpetuar la discriminació d’aquest poble. A més, ahir 8 d’abril la bandera gitana es va penjar a la façana de l’Ajuntament.

Paraules clau:

Notícies relacionades