Back to top

Cambrils, més de mig segle de pubillatge

Aquest diumenge, 30 de maig, es farà el sorteig per escollir les futures pubilles a Cambrils, una figura que s'ha mantingut al llarg dels anys.

La Montserrat Huguet i la Paula Torné són dues dones que comparteixen una mateixa característica: les dues han estat pubilles de Cambrils, tot i que en èpoques ben diferents. D'una banda, Huguet va ser-ho l'any 1972, mentre que Torné ho ha estat entre el 2019 i el 2020.

A Cambrils, el pubillatge va iniciar-se al segle passat, més concretament l'any 1966, coincidint amb la Fira de l'Ascensió, que anys més tard es va transformar en la Fira de Cambrils.  

Canvis generacionals entre pubillatges

Montserrat Huguet va ser una de les primeres noies cambrilenques en representar el municipi a escala territorial. A través d'un sorteig, Huguet es va convertir en pubilla durant un any, un títol que va compartir amb la primera i la segona damisel·la. A l'hora de fer memòria, Huguet recorda la il·lusió que li feia ostentar el càrrec, tant a ella com a la seva família.

Ser nomenada pubilla implicava que l'Ajuntament pagués un vestit i unes sabates de mudar i portar el nom de Cambrils a les festes més importants del territori, com era el cas del Coso Blanco de Reus, inclòs en les festes de Sant Pere.

montserrat huguet pubilla cambrils

Una indumentària que ha evolucionat amb el pas dels anys, tal com remarca la pubilla de 2019 Paula Torné. En aquesta línia, Torné ha lluït el vestit tradicional de catalana, que compta amb una gandalla, mitenes, un jupetí, una faldilla llarga i davantal, i espardenyes catalanes.

Pubilla durant dos anys, de forma extraordinària

El cas d'aquesta jove però, és particular; i és que habitualment el càrrec de pubilla només té una durada d'un any. Ara bé, la pandèmia ha obligat al consistori a allargar el mandat de les pubilles i per aquest motiu, ha conservat el títol durant el 2019 i el 2020. Aquest 30 de maig es farà el sorteig per escollir no només la pubilla de 2021, sinó també el futur hereu del municipi. Actualment, existeixen altres figures, com són les damisel·les i el fadrí.

El reportatge sencer sobre la història i l'evolució de la figura de les pubilles a Cambrils es pot recuperar al programa de La Comarcal:

Paraules clau:

Notícies relacionades