Back to top

Cambrils reviurà el seu passat agrícola amb la festa de Sant Antoni

Enguany, les activitats es concentraran en un sol dia i es recupera el ball posterior, que no s’havia pogut programar des del 2020

Cambrils celebrarà la tradicional festa de Sant Antoni el diumenge 22 de gener i viatjarà a l’època en què els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per a les feines del camp i el transport de persones i mercaderies. 

Enguany les activitats es concentraran en un sol dia, seguint la línia oberta l’any passat. Així doncs, el tradicional esmorzar popular de la Cooperativa se celebrarà el mateix diumenge amb els Tres Tombs de Sant Antoni i el concert. A més, es recupera el ball posterior, que no s’havia pogut programar des del 2020 a causa de la pandèmia.

Els actes de Sant Antoni, patró dels animals domèstics i de treball, estan organitzats pel departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració i participació de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. 

La Festa de Sant Antoni

La Festa de Sant Antoni se celebra en honor al patró dels animals domèstics i de treball, que protegeix als animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar. És una celebració tradicional de la pagesia emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni. 

Antigament, aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del carnaval, i per això les persones participants es disfressaven per anar a les carrosses i al ball de tarda. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb carrosses artístiques molt guarnides i altres de satíriques. 

tres tombs cambrils

Programa d'actes

A les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola (carretera de Montbrió km 2) 

  • A partir de les 9 h, ESMORZAR POPULAR. Pa, llonganissa, cansalada, pa torrat, oli d’oliva verge extra, aigua i fruita. Preu: 5 €. Amb el tiquet de l'esmorzar es farà descompte per la compra d'oli a l'Agrobotiga. 
  • Durant tot el matí es vendrà el Tortell de sant Antoni, elaborat a Cambrils es vendrà al matí a la Cooperativa i a la tarda durant el ball al Palau d’Esports.
  • A partir de les 9.15 h, 16a. Trobada d’intercanvi de plaques de Cava. Es presentarà la placa 2023 i la commemorativa de la Trobada. Organitza: Cooperativa Agrícola de Cambrils SCCL 

Durant el matí, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola (carretera de Montbrió km.2), concentració de cavalleries 

  • A les 11.30 h, a l’Ermita de la MD Camí, MISSA 
  • A partir de les 12 h, inici dels TRES TOMBS des del carrer Hospital, direcció carrer Verge del Camí. Al passar per davant del pati de l’Ermita, BENEDICCIÓ DELS CAVALLS participants. Acompanyarà la Banda dels Tres Tombs. Amb la participació de: Club Hípic Castells, Club Hípic Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago. Recorregut: Arribada pel passeig Albert, carrer Hospital, Verge del Camí, Baix Camp, pg. La Salle, carrer Hospital, verge del Camí, Baix Camp i pg. La Salle i finalització. Inscripcions per participar en la rua dels 3 Tombs: Fins al 16 de gener al correu: trestombscambrils@gmail.com 

Al Palau Municipal d’Esports

  • A les 18 hCONCERT de SANT ANTONI, amb l’Orquestra COSTA BRAVA 
  • Seguidament i a partir de les 19 h, BALL de SANT ANTONI amb l’Orquestra COSTA BRAVA. Entrada gratuïta. Servei de bar a càrrec del Cambrils Club Hoquei. Durant el ball es vendrà tortell de sant Antoni. 

Paraules clau:

Notícies relacionades