Back to top

Cambrils se suma al Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+

L’alcaldessa i la regidora de Benestar han llegit una declaració institucional davant de l’Ajuntament per reivindicar i defensar els drets del colectiu LGBTI

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar, Hélène Arcelin, han llegit aquest matí la declaració institucional per reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGBTI. La lectura i concentració ciutadana d’avui, 28 de juny, ha estat el primer acte de les jornades organitzades pel Servei Municipal d’Atenció Integral a les Diversitats Afectives, Sexuals i de Gènere (SAI DASiG) de l'Ajuntament de Cambrils amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGBTI.  

Activitats dia de l'orgull LGTBI

Aquesta tarda s’emetrà l’espectacle familiar de contes “Els colors de cadascú” de la companyia “Fes-t’ho com vulguis” pel canal de youtube de la Biblioteca Josep Salceda i Castells: CanalBibCambrils. A més, el dimecres, 30 de juny a les 19:30 hores s’ha programat  una sessió de Silent Estatic Dance facilitada per la musicoterapeuta Berta Sala Margalef (@berta_shamana_dj_) a la platja de davant de l’Escola d’Hoteleria (les places són limitades i cal inscripció prèvia ). Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de l'Ajuntament de Cambrils

Per altra banda, des de la setmana passada s’estan difonent per les xarxes socials diferents cartells que formen part del nou projecte “Desmuntant Estereotips”, que interpel·len directament a la població, per tal de desmuntar diferents estereotips referents al col·lectiu LGBTI+. 

Declaració Institucional  

L’Ajuntament de Cambrils està compromès amb el reconeixement de la diversitat en l'orientació sexual, la identitat de gènere i l'expressió de gènere, la protecció dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i totes les identitats recollides en l'acrònim LGBTI+. 

Avui, 28 de juny, és el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.  

Aquest 2021, marcat encara per la influència de la Covid-19, s’han fet visibles diversos casos de LGBTI-fòbia en àmbits com la família, en especial de persones trans* molt joves; a les xarxes socials, i diferents episodis d’agressions físiques a persones del col·lectiu LGBTI. 

Catalunya ha liderat l’avanç en el reconeixement de la diversitat sexual, afectiva i de gènere i de la lluita contra la LGBTI-fòbia, amb l’aprovació de diverses lleis, la creació de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI), que són punt d’informació, assessorament i recolzament de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu, i amb el compromís de Mossos d’Esquadra i Policies Locals en la lluita contra la LGBTIfòbia. 

Des de l’Ajuntament de Cambrils, volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI. Atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi, i demanem a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, com a Drets Humans que són. 

I per això, donem suport i fem pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest:  

  • El rebuig a la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les filles i fills de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans*. 
  • Que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal. 
  • Continuar avançant en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia. 
  • La modificació de tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista. 
  • En el camp de la salut cal garantir el dret  a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans* i  la reducció de les llistes d’espera en aquest camp. 
  • Continuar la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones TRANS*, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu. 
  • Millorar l’accés a la informació de les persones del col·lectiu LGBTI amb diversitat funcional, en igualtat de drets de la resta de ciutadania. 
  • La creació i administració d’un d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracional LGTBI (residència, apartaments amb serveis, etc.) així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents. 
  • Tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i està més disseminat, ajudant a disposar d’espais de trobada i oferir serveis de suport al col·lectiu i promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de l’administració de proximitat. 
  • Continuar implementant la llei 11/2014 adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i Plans de polítiques públiques d’una manera integral on totes les administracions i la societat civil i trobin els espais en comú per fer-ho possible. 

L’Ajuntament de Cambrils està fortament compromès per la garantia dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI i per tant, amb les polítiques públiques que ho fan possible. En aquest sentit, s’ha enfortit el Servei d’Atenció Integral local per tal que aquest servei esdevingui un referent a la ciutat del col·lectiu LGBTI i de la ciutadania en general. En el marc de la commemoració del dia 28 de juny, ens adherim a la campanya  “Fem els cims dels Drets LGBTI”, penjant la pancarta de l’Arc de Sant Martí, amb la fita d’assolir els més alts nivell dels drets LGBTI.  

Paraules clau:

Notícies relacionades