Back to top

Cambrils torna a delegar la gestió de la brossa en el Consell Comarcal

JONATÁN SORIANO

Així ho assegura el regidor de Via Pública, Antonio Laguna, qui defensa que el govern local ha optat per mantenir aquesta opció perquè garanteix el caràcter municipal de l'activitat. L'oposició ha mostrat diverses posicions al respecte, però en general lamenten la manca de debat. El contracte pel conveni de la brossa amb l'empresa comarcal Secomsa és d'un màxim de deu anys per un valor superior als cinc milions d'euros cada exercici. 

Poc més de cinc mesos abans que estigui operatiu el nou contracte per a la gestió de la brossa a Cambrils, l'1 d'abril de 2017 concretament, l'Ajuntament assegura que tornarà a delegar la competència en el Consell Comarcal del Baix Camp, a través de l'empresa pública Secomsa. 

L'actual contracte, vigent des del 2006, està arribant al final del seu segon any de pròrroga i, per tant, caduca. El govern local assegura que la de cedir la competència a l'ens supramunicipal és la millor decisió perquè, segons expliquen, és una manera de mantenir l'activitat dins el caràcter municipal i no generar cap benefici lucratiu al respecte. "No es pot treure la gestió a concurs si el Govern ja ha decidit delegar-la. A partir d'aquí, és el propi Consell Comarcal el que ha de gestionar amb les directrius que li marqui l'Ajuntament de Cambrils, perquè ell té empresa", manifesta el regidor de Via Pública de Cambrils, Antonio Laguna. 

 

 

La brossa: un dels contractes més gran de l'administració local

El contracte de la brossa a Cambrils té una durada de vuit anys, amb una opció de dos més prorrogables. El valor supera els cinc milions d'euros per exercici, és a dir, més de quaranta milions en total, convertint-lo així en un dels més voluminosos de l'administració.

L'Ajuntament es troba a l'espera de rebre el nou projecte de serveis per part de Secomsa però avança que amb el nou contracte es millorarà el model de contenidors soterrats i també es renovaran els contenidors de superfície i s'adaptarà la flota.

 

 

L'oposició lamenta la manca de debat 

El fet d'haver delegat la gestió exhaureix el consistori d'haver de celebrar concurs. Aquest és el punt que genera més discrepàncies en l'oposició. Si bé alguns grups valoren positivament que el servei es mantingui públic, d'altres critiquen la manca de debat polític que hi hagut en la presa de la decisió. "Es dóna per suposat que aquesta serà la millor oferta quan no se'ns ha informat", valora el cap de l'oposició de l'Ajuntament de Cambrils, Oliver Klein. "Potser hagués estat oportú fer un concurs o bé remunicipalitzar el servei", afegeix. 

Pel que fa als veïns, sobretot denuncien mancances i encariment del servei als barris més allunyats del centre marítim i a les urbanitzacions. El govern municipal, però, ho desmenteix i assegura que les variacions de la taxa són en funció de la tipologia d'habitatge. En aquest sentit, un apartament d'un bloc de pisos paga prop de 91 euros l'any mentre que un xalet 113. 

 

 

Secomsa Cambrils rebutja eliminar els sous i dietes del Consell

L'empresa ha aprovat mantenir les mateixes retribucions del Consell d'Administració per al 2017. La decisió arriba després que el ple de l'Ajuntament hagi rebutjat una moció de Ciutadans que demanava la supressió dels sous i dietes. El Consell el formen fins a nou regidor del consistori cambrilenc. 

El Consell d'Administració de Secomsa Cambrils S.L., l'empresa adjudicatària del servei de recollida i tractament de brossa a Cambrils, ha aprovat mantenir les mateixes retribucions per al 2017. Una decisió que arriba poc després que el ple de l'Ajuntament hagi rebutjat una moció del grup municipal de Ciutadans que demanava la supressió dels sou i dietes

El Consell de Secomsa S.L. està conformat per nou membres del consistori. La presidència i la vicepresidència recauen en els regidors de Convergència i Unió, Antonio Laguna i Joan Maria Artigau, que perceben 16.500 euros i 13.500 euros bruts per any respectivament. 

A més hi ha dos consellers delegats, que tenen un sou de 5.250 euros bruts anuals, i que corresponen al regidor d'Esquerra, Jaume Gila, i la regidora del PSC, Yolanda Quílez. 

Els cinc membres del Consell restants són la regidora d'Esquerra, Montserrat Masdeu, i els regidors de l'oposició, Oliver Klein, Imanol Rico, Carme Cros i Iván Sanz. En el seu cas, la percepció s'atorga en forma de dieta per assistència a cada reunió. 

El Consell celebra quatre reunions a l'any i la dieta per assistir a cadascuna d'elles és de 289 euros nets. El que suposa un total anual de 1.156 euros. La indemnització no la perceben la resta de membres del Consell que ja tenen un sou estipulat. La despesa total de Secomsa Cambrils S.L. en sous i dietes ascendeix a 63.105 euros per any.