Back to top

Caminada reivindicativa contra els projectes fotovoltaics

Fa unes setmanes van sortir a exposició pública els 5 projectes fotovoltaics que la Generalitat té previst instal•lar al Priorat, uns projectes que no van consensuar amb el territori i que no han agradat gens als veïns de la zona.

Els veïns d'El Masroig, un dels municipis més afectats per les plantes fotovoltaiques que vol implantar la Generalitat, estan indignats davant el que consideren una "brutal agressió al territori". Creuen que la zona, que s'inclou en el projecte Tarraco I, no és apte per a la instal•lació de grans extensions de plaques solars, i ho defensen amb diversos arguments.

"Un projecte inviable", segons els afectats

Són molts els motius, segons els veïns d'El Masroig, els que impedeixen tirar endavant el projecte energètic. D'entrada, la implantació de les plaques fotovoltaiques suposaria trencar el teixit agrícola i afectaria negativament la producció de vi i l'enoturisme, que és el mitjà de vida de moltes famílies del municipi, ja que implicaria eliminar 38 hectàrees de vinyes, oliveres i boscos. Però el projecte també és inviable per l'impacte negatiu que causaria en la biodiversitat del paisatge, on s'hi troba l'àliga cuabarrada, espècie en perill d'extinció.
L'emplaçament del projecte, que comprèn 72 hectàrees, inclou també el camí històric dels miners a Bellmunt i una zona arqueològica del poblat del Purroig. Si es duu a terme el projecte, afirmen, tots aquests valors quedarien malmesos.

D'altra banda, el projecte fotovoltaic tampoc és compatible amb els usos urbanístics que estableix el POUM, i això també s'ha fet constar en les al•legacions que ha presentat l'ajuntament.

A esquenes del territori

Més enllà dels valors paisatgístics, agraris, històrics, i culturals del lloc, els propietaris afectats tampoc aproven les formes com s'ha planificat el projecte, ja que denuncien que no se'ls ha tingut en compte ni se'ls ha informat oficialment.

Per reivindicar el territori i donar a conèixer les zones afectades pel pla fotovoltaic, els veïns d'El Masroig han organitzat una caminada en què hi han participat una quarantena de persones.


optiques visio

 

 

 

 

Paraules clau:

Notícies relacionades