Back to top

El Cant de la Sibil•la s'estrena majestuós a Reus

El Cant de la Sibil•la, que segons la tradició pronostica l’arribada del Messies i del Judici Final, s’ha recuperat a Reus per primera vegada. En la vigília de Nadal, abans de l’inici de la missa gall, el santuari de Misericòrdia ha acollit la interpretació d’aquest cant gregorià, que ha nascut en marc de la capitalitat cultural, però que té la voluntat d’arrelar-se a la ciutat.
Cant de la Sibil•la

En un santuari de Misericòrdia en què no cabia ni una agulla, el temple reusenc ha acollit aquest diumenge la interpretació del Cant de la Sibil·la, un cant d’origen medieval tradicional del sud d’Europa que s’entona a la ciutat per primera vegada. El Concili de Trento del segle XVI va arraconar aquest drama litúrgic d'arrels bíbliques i paganes, i només va sobreviure a Ripoll, l'Alguer i a Mallorca, on l'any 2010 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Escrit en català i de melodia gregoriana arcaica, la versió reusenca parteix de l'obra de Xavier Pastrana que l'any 2013 es va recrear a la catedral de Tarragona.

El Cant representa una al·legoria de la figura les sibil·les, que en època romana exercien de pitonisses i que van predir l’arribada del Messies i del Judici Final. El Cant de la Sibil·la va arribar a ser molt popular als Països Catalans i, després d’aquesta recuperació inèdita, la intenció de la junta d’administració del santuari és que l’acte tingui continuïtat i que es representi, tal com aquest any, just abans de la tradicional missa del Gall.

Notícies relacionades