Back to top

El CAP Sant Pere incorpora una nova sala digital de raigs X

Amb aquest equipament s’evitaran desplaçaments a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona per a la realització d’algunes proves i millorarà l’optimització de les proves

El CAP Sant Pere compta amb una nova sala de raigs X digital directa que millora el servei que es presta en aquest centre pel que fa al diagnòstic per la imatge.

La nova sala millora tant l’ergonomia de l’operador com l’ergonomia del pacient, sobretot en posicions extremes. Així mateix, compta amb tecnologia digital d’última generació que permet una reducció i control de la dosi de radiació que rep el pacient.

Ús d'intel·ligència artificial

La nova sala compta amb ús d’intel·ligència artificial en els processats per millorar la qualitat d’imatge i, per tant, del diagnòstic. Amb el nou equipament també es pot visualitzar la imatge en la mateixa estació de control de la sala als pocs segons i en una pantalla de major mida i resolució.

A més, disposa de la possibilitat de fer una radiografia de cos sencer mitjançant la superposició de vàries imatges –pasting– sense moure el pacient ni que el tècnic d’imatge pel diagnòstic hi hagi d’intervenir.

Millores estructurals

Per tal d’instal·lar aquesta nova sala s’han adequat els espais incloent nova il·luminació, nous acabats en el terra, parets i sostres més asèptics i d’una qualitat millorada.

S’ha adaptat els accessos i el vestuari per tal de facilitar l’entrada de persones amb mobilitat reduïda. El nou equip proporciona més fiabilitat, més rapidesa i més activitat.

Actualment, hi ha una capacitat per a fer 50 proves diàries, i amb el nou equipament es podria arribar a 75 proves diàries. A més, a partir d’ara l’usuari ja no s’haurà de desplaçar fins l’Hospital Universitari Joan XXIII per fer-se escoliogrames, prova que s’utilitza per a diagnosticar possibles desviacions de l’esquena, així com telemetries, prova que s’utilitza en el diagnòstic en el creixement dels nens.

Durant lestat demergència per la pandèmia, la nova màquina ha permès lestabliment dun circuit específic per estudis de pacients no sospitosos dinfecció per Covid-19, diferenciat del circuit per a estudis a pacients sospitosos de patir infecció. Aquests circuits es mantindran de forma paral·lela mentre sigui necessari.

L’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) L’IDI és una empresa pública adscrita al CatSalut. La seva missió principal és la gestió, ladministració i l’execució dels serveis de diagnòstic per la imatge i de medicina nuclear.

Els centres IDI es troben a Barcelona, Girona, Lleida, Metropolitana Nord (Badalona), Metropolitana Sud (Bellvitge), Tarragona i Terres de l’Ebre, on ofereixen uns serveis propers als ciutadans i als professionals, tant en l’àmbit de l’atenció hospitalària, com en de l’atenció primària de salut i daltres línies assistencials.

Realitzen exploracions i procediments de: Densitometria,  Ecografia, Gammagrafia i SPECT-TC (Medicina Nuclear), Mamografia, Ortopantomografia, PET-TC (Tomografia per Emissió de Positrons), Procediments Intervencionistes guiats per la imatge (Eco, Esterotàxia, TC i RM), Radiologia Convencional amb i sense contrast, Radiologia Intervencionista Vascular, Ressonància Magnètica (RM), Teràpia Metabòlica, Tomografia Computada (TC) i també ofereixen serveis de  Telediagnòstic.

Paraules clau:

Notícies relacionades