Back to top

El CAP Sant Pere de Reus commemora el Dia Mundial de l'Hepatitis

L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge que pot ocasionar problemes de salut amb conseqüències severes i que es pot prevenir amb mesures d’autocura

Avui se celebra el dia mundial de l’hepatitis i aquest matí de dijous, el CAP Sant Pere ha instal·lat un punt d’informació a l’entrada de les instal·lacions, amb l’objectiu de donar a conèixer l’hepatitis i conscienciar a la població de la seva importància. 

De 10 a 14 hores i amb la finalitat de donar a conèixer l’hepatitis, conscienciar de la importància d’una detecció precoç i promoure hàbits preventius. Al punt d’informació els professionals sanitaris del grup de salut comunitària de l’EAP Reus 1 i Reus 2 del CAP Sant Pere, conjuntament amb professionals d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), han estat repartint informació mitjançant díptics informatius, preservatius per als joves, a més d’oferir a la ciutadania la possibilitat de realitzar un qüestionari voluntari per a conèixer la seva compatibilitat amb la malaltia. 

Programa de prevenció

A Catalunya, la planificació, el disseny i la implementació de mesures per a la prevenció i el control d’aquestes malalties es gestiona mitjançant el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV). Aquest programa compta amb el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya, que té com a objectiu principal disminuir la mortalitat causada pel virus de l’hepatitis C (VHC) en la població catalana mitjançant la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les persones afectades.

L’objectiu és sensibilitzar la societat sobre l’hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any provoca la mort d’1,34 milions de persones arreu del món. El Dia Mundial de l’Hepatitis pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d’aquesta malaltia i millorar l’accés al tractament. L’objectiu de l’OMS és eliminar l’hepatitis com a problema de salut pública l’any 2030. 

L’hepatitis, una malaltia silenciosa 

L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge. En molts casos, no presenta símptomes o ho fa amb una simptomatologia lleu, 
encara provoca la mort de més d’1 milió de persones. Hi ha diversos tipus d’hepatitis, però els principals són: l’Hepatitis A i l’Hepatitis B, que compten amb la seva pròpia vacuna, i, l’Hepatitis C, que encara no en té. Des del CAP Sant Pere afirmen que les simptomatologies més freqüents són l’orina fosca, cansament, nàusees, vòmits, i la icterícia, que torna la pell i el contorn dels ulls de color groc. Els principals tipus són:

  • Hepatitis A. Acostuma a ser lleu i a resoldre’s sense necessitar tractament i sense complicacions. És una malaltia de transmissió alimentària, però també es pot contreure per contacte físic proper amb les persones afectades. La millor estratègia de prevenció és la vacunació i una bona higiene de les mans. 
  • Hepatitis B. En la majoria dels casos, igual que amb l’hepatitis A, el cos pot eliminar-la per si mateix sense conseqüències, però, en d’altres, pot esdevenir crònica i produir lesions greus al fetge. Es contreu a través de la sang, i les dones embarassades poden transmetre-la als nounats en el moment del part. La vacunació és clau per evitar-la. 
  • Hepatitis C. En més de la meitat dels casos esdevé crònica i pot derivar en cirrosi o càncer de fetge. De fet, és una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya. S’associa a l’ús compartit de material contaminat, com les xeringues o els instruments per aplicar pírcings i fer tatuatges. A diferència dels altres dos tipus d’hepatitis, no hi ha cap vacuna disponible, però sí un tractament amb pastilles, de curta durada i sense efectes secundaris, molt eficaç per eliminar la malaltia en gairebé el 100 % dels casos. 

La informació, la prevenció i la detecció precoç són les claus que permeten detectar la malaltia.

Paraules clau:

Notícies relacionades