Back to top

Capçanes, El Masroig i Falset serien els més afectats per cinc projectes fotovoltaics

Quasi 233 hectàrees del Priorat podrien ser ocupades pels cinc projectes fotovoltaics que es plantegen a la comarca.

El paisatge del Priorat podria canviar dràsticament si cinc projectes fotovoltaics s'acaben implementant a la comarca. Hi ha tres municipis que es veurien clarament afectats: Falset, Capçanes i el Masroig. Els tres nuclis ja han mostrat el seu rebuig als projectes, que en total, podrien ocupar fins a 233 hectàrees prioratines.  Es tracta de Tarraco I, II, III, IV i V, uns projectes que a la vegada, compten amb les corresponents vies d'evacuació, que també s'implementarien a la comarca.

Mapa Priorat plaques fotovoltaiques solar energia

A la capital de la comarca s’ha proposat la instal·lació de Tarraco III i Tarraco V. Dues propostes que inclouen en el seu traçat a dos cellers en actiu, així com també diverses finques agrícoles. En el cas de Tarraco V, segons el consistori no hi consta cap presència de sòl forestal. Davant d’aquest context, des de l’Ajuntament s’ha optat per fer canvis al POUM per aturar no només aquests projectes, sinó tots els que puguin vindre després de l’aprovació del decret 16/2019 de la Generalitat. En total, a Falset es proposen més de 83 hectàrees on s'hi ubicarien les plaques fotovoltaiques.

'És un despropòsit'

Situació similar la que es viu a Capçanes, on s’hi podrien arribar a perdre bona part de les partides agrícoles d’on surten vins com els Kosher, molt apreciats per la comunitat jueva d’arreu del món. El govern local qualifica de despropòsit el plantejament i lamenta que en cas de seguir endavant podria representar la fi del poble. Segons l'alcalde Lluís del Arca, si el projecte s'acabés implementant podria comportar un daltabaix en l'economia local. Concretament, representarien més de 76 hectàrees entre els dos parcs fotovoltaics que s'estudien implantar.

Mapa Capçanes plaques fotovoltaiques solar energia

Més de 70 hectàrees de parc fotovoltaic a El Masroig

En el cas d'El Masroig, el projecte fotovoltaic Tarraco I representaria una superfície de 72,82 hectàrees i afectarien a mitja dotzena de finques, així com també un celler ja construït. Tal com destaca l'alcalde Ferran Masip, utilitzaran totes les cartes a l'abast per lluitar contra la implantació d'aquests projectes.

Mapa El Masroig plaques fotovoltaiques solar energia

Es poden presentar al•legacions fins el 19 d'abril

De moment, el període d’al·legacions a la Generalitat continua obert fins el 19 d’abril. Davant de tot plegat, el Consell Comarcal, així com diferents entitats ecologistes, treballen de forma paral·lela per presentar el màxim d’estudis que desaconsellin aquest model energètic pel qual s’intenta apostar actualment al Priorat.

Paraules clau:

Notícies relacionades