Back to top

Carrutxa dóna una col·lecció de terrissa al Museu de Reus

L’entitat va recollir diferents peces que encara es trobaven en establiments reusencs, procedents de municipis com Miravet o Tivenys, entre d’altres.

Als anys vuitanta, l’entitat va treballar en la recerca sobre una col·lecció de peces de terrissa popular emprades a les comarques del Baix Camp i el Priorat; un fet que va apropar Carrutxa al patrimoni més tangible.

Obradors de les terres de l’Ebre havien anat tancant les seves portes, a altres indrets s’entreveia un canvi important i al Baix Camp la producció ja era pràcticament història. Llavors, l’entitat va recollir diferents peces que encara es trobaven en establiments reusencs, procedents de municipis com Miravet o Tivenys, entre d’altres.

Una recerca coordinada per Assumpció Rehues i Salvador Palomar va donar fruits com les exposicions El galliner, sobre els estris emprats per als animals domèstics, o Terra, roda i tupí, sobre la producció dels ollers selvatans. A partir d’aquella recerca, va créixer l’interès per la producció reusenca i, especialment, per la fàbrica d’elements ceràmics de la família Montseny, que comercialitzava atuells d’ús quotidià.

A través d’aquells estudis, a poc a poc es varen anar recollint un seguit de peces que, avui, l’entitat ha decidit dipositar al Museu de Reus, ja que complementen una col·lecció recollida per Salvador Vilaseca a través d’excavacions realitzades al nucli antic de Reus i els adquirits pel mateix museu. Es tracta d’una donació que irromp tot just quan l’associació compleix quaranta anys de trajectòria i que ha servit per revisar la informació sobre totes les peces que componen la col·lecció. Arran d’aquesta, doncs, s’ha iniciat una nova línia de treball que pretén continuar l’any vinent amb estudis que es realitzaran des de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya.  

Paraules clau:

Notícies relacionades