Back to top

El cas INNOVA es desinfla vuit anys després

El jutge ha aixecat recentment el secret de sumari de les peces 3 i 5. Ni el magistrat ni la fiscalia investiguen a ningú per cap suposat delicte.
INNOVA 3

Aquest mes de gener farà vuit anys que va iniciar-se el cas INNOVA. Les denúncies de la CUP i ARA Reus contra la gestió al voltant del conglomerat d'empreses municipals de Reus ha acabat, amb el temps, amb la imputació de més d'un centenar de persones. Molts d'ells polítics de l'Ajuntament de Reus, acusats de delictes com malversació de fons públics, blanqueig de capitals, tràfic d'influències o prevaricació.

L'aixecament del secret de sumari de les peces 3 i 5 de la macrocausa posa en entredit una investigació eterna. Sis anys després (ambdues peces es van iniciar el 2013), el jutge que instrueix el cas ha desvetllat els detalls de les investigacions al voltant de les pressumptes irregularitats pel que fa a la contractació al holding i també les pressumptes incompatibilitats de càrrecs del seu director general, Josep Prat, que també era conseller en una empresa privada, USP Hospitals, i director de l'Institut Català de la Salut (ICS). 

Amb tot, les dues peces no dirigeixen la investigació contra ningú. Ni el jutge ni la fiscalia han citat a declarar a ningú i tampoc s'investiga cap delicte. De fet, alguns que es podrien recollir en els prop de 2.000 folis que sumen les dues peces, haurien prescrit, segons fonts jurídiques. 

INNOVA

La primera peça a judici

Josep Prat és un dels principals investigats, juntament amb l'ex director del CATSalut, Carles Manté i l'arquitecte que va supervisar les obres de l'Hospital Sant Joan de Reus, Jorge Batesteza. Els tres són els protagonistes de la primera peça que podria anar a judici, la número 2.

El jutge va enviar el cas a judici oral el passat mes de març. L'Audiència Provincial de Tarragona haurà de jutjar el cas en els pròxims mesos. En aquest cas s'investiguen les factures pressumptament irregulars que van cobrar Manté i Batesteza per fer feines que, en el seu moment, no s'haurien justificat correctament. Aquesta és la investigació que ha acabat desencadenant una quinzena de peces separades, algunes de les quals encara sota secret de sumari.

Els revessos contra el cas INNOVA

El cas INNOVA també manté imputat l'ex alcalde de la ciutat, Lluís Miquel Pérez. Amb tot, Pérez va ser exculpat pel Tribunal de Comptes pel que fa a les factures pressumptament irregulars de Manté i Batesteza. La jutgessa sí que va condemnar a Josep Prat a pagar 900.000 euros a l'Ajuntament de Reus. Les defenses, des d'aleshores, han reiterat que sense delicte fiscal és difícil demostrar un delicte penal.

Una altra de les claus del cas INNOVA són les pròtesis de Traiber. Aquí es van investigar una cinquantena de metges de diversos centres hospitalaris que havien fet ús d'aquestes pròtesis. Amb el temps, també se n'han desimputat la gran majoria. Amb tot, el cas Traiber sí que podria incloure algun tipus de delicte, tenint en compte el nombrós grup d'afectats per unes pròtesis defectuoses que han provocat problemes greus de salut a les víctimes.

El cas INNOVA també ha comportat detencions com les de Teresa Gomis, exregidora de l'Ajuntament de Reus i la investigació al també exregidor Marc Arza, per un correu electrònic. Ambdós estan acusats d'haver afavorit, pressumptament, l'empresa Traiber.

Paraules clau:

Notícies relacionades