Back to top

El Casal Despertaferro educa el paladar en la cervesa del territori

La cervesa artesana ha viscut la seva festa particular aquest dissabte al Casal Despertaferro. Una quinzena de persones han participat en un taller de degustació que ha desvetllat les particularitats de les cerveses que es produeixen al territori i les raons per què se les anomena cerveses vives.
El Casal Despertaferro educa el paladar en la cervesa del territori

Des dels últims anys la cervesa s'ha sumat a la lliga gourmet. Amb més cervesers artesans i un major interès pels productes de proximitat, els tastos de cervesa s'han fet un lloc entre el vi i el vermut. En el del Casal Despertaferro d'aquest dissabte s'han pogut degustar fins a set cerveses d'estils ben diferents. "Hem provat cerveses rosses, en què predomina més el llúpol i l'aigua, i cerveses torrades, en què predomina més la malta. N'hi ha hagut una, però, que tot i ser negra, hi domina més el llúpol. Es tracta d'un tipus de cervesa més nou i més modern", ha explicat Raül Casellas, coordinador de la Festa de la Birra Artesana.

Jugant amb ingredients com el llúpol o el tipus d'aigua és com les cerveses artesanes busquen un sabor que les distingeixi. Tant respecte les cerveses industrials com entre elles. I és que, en no estar pasteuritzades, les artesanes contenen tots els llevats i això fa que una mateixa cervesa pugui ser diferent i portar més escuma en algunes ampolles que d'altres, per exemple. Unes característiques que fan que aquesta cervesa artesana sigui viva i que han apreciat els catadors participants. "Les cerveses convencionals són molt suaus i, en canvi, aquestes les he notat més especiades, amb més sabor i amb més gust a la boca", ha expressat Francesc Queral, un dels participants.

Per la seva banda, l'Alicia Lloret i l'Emma Espinosa han destacat que "hi ha moltes diferències entre una cervesa normal i una artesana. N'hi ha que tenen gust de flors, d'altres de cafè, d'altres són molt amargues... és molt interessant tots els sabors que hi pots trobar". En la mateixa línia, el Josep Maria Maldonado ha subratllat: "Quan surts a beure, acostumes a beure cerveses normals i, en canvi, aquí hem degustat més sabors, més densitats i més graus. És una varietat que s'agraeix".

Les cerveses degustades provenen totes del territori, però cap d'elles és nascuda a Reus. Vila del vermut, la capital del Baix Camp encara no té una cervesa pròpia. El sector, però, confia que això pugui canviar a curt termini. "Crec que aviat sortirà alguna cosa, perquè a tot arreu es diu 'Hem de fer alguna cosa' i penso que al final sortirà aquesta cervesa", expressa Casellas.

Mentrestant els assistents han educat el paladar en les cerveses de quilòmetre zero de la demarcació, les han provat en diferents temperatures i les han maridat amb una varietat de pintxos.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades

Paraules clau: