Back to top

Casals i Ateneus del territori, llars d'entitats i col•lectius progessistes

Els Casals i Ateneus són espais normalment populars que aglutinen diversitat de col•lectius i entitats amb la voluntat de ser un punt de trobada de la ciutadania. Avui, coneixem l'exemple de tres casals del territori, un a punt de néixer, a la Selva del Camp, l'altre que just ha començat a caminar, a Cambrils i finalment, un que quasi arriba a la majoria d'edat, a Riudoms.
casal

Ser punt de trobada de col·lectius progressistes i llar d'iniciatives que puguin remoure i canviar la societat. Són dos dels punts en comú dels casals i ateneus del territori. Al Baix Camp, es poden trobar exemples d'espais que es troben en tots els estats vitals.

La Selva del Camp és un dels darrers municipis del Baix Camp on s'està gestant un casal popular. Es tracta de la Raconera, un espai que es troba actualment en obres però que busca ser un punt de trobada de col·lectius i entitats del poble. Es defineix com projecte un obert a tothom, horitzontal, de base i assembleari. Segons Laia Muntas, membre del casal, existeix la voluntat d'integrar a tots els estaments de la societat, des del jovent fins a la tercera edat. 

A Cambrils, ja fa uns mesos que el Polvorí camina per si sol. Malgrat que no es posiciona en cap ideologia política concreta, els organitzadors tenen clar que al local no s'hi admeten ni actituds sexistes, ni homòfobes, ni tampoc feixistes. Actualment, són diverses les entitats que utilitzen l'espai per reunir-se i tenen la intenció de plantejar accions que puguin activar el municipi. Ho explica Francesc Bermúdez, qui a la vegada obre la porta a que d'altres associacions com la PAH o una hipotètica associació de manters senegalesos puguin trobar en el Polvorí un espai de convivència. Pel que fa al seu nom, aquest es va escollir mitjançant un referèndum virtual. El Polvorí era el nom amb el qual es coneixia el local d'esquerres de la II República situat al carrer Sant Plàcid. 

Situació totalment diferent es troba la Calderera, a Riudoms. Li queda poquet per complir la majoria d'edat, després de disset anys al costat de l'Esquerra Independentista del municipi. En Jesús Torres, membre del casal, considera que estan passant per un moment dolç. Torres però, admet que no sempre ha estat així. 

Amb l'estela del Despertaferro de Reus, els casals i ateneus del territori estan arrelant a la comarca. Tradicionalment, l'esquerra independentista i els col·lectius progressistes s'han sentit còmodes en aquests espais. Ara, falta que els nous locals es consolidin per convertir-se en un referent.

Paraules clau:

Notícies relacionades