Back to top

El casc serà obligatori a l'hoquei català a partir del 2022

Els jugadors d'hoquei patins que juguin en competicions tutelades per la Federació Catalana de Patinatge, des dels més petits fins a Nacional Catalana, hauran de jugar amb casc a partir de l'any 2022.

Des del 2018 sonava amb força l'opció d'implementar l'ús obligatori del casc a l'hoquei patins. Tres anys després, la idea és una realitat, i a partir de l'any vinent, tots els jugadors que disputin competicions catalanes n'hauran de portar. El coordinador de projectes i integrant de la comissió de treball del casc d'hoquei patins de la FCP, Xavier Allen, explica en una entrevista a Canal Reus que el casc s'implanta "pel percentatge creixent d'accidents esportius a les pistes i per la severitat d'algunes lesions".

L'objectiu, diu Allen, no és cap altre que "prevenir i donar seguretat i protecció al jugador [...], i per això hem creat un element de protecció segur, portable i còmode". La Federació ha estat treballant tres anys en el projecte, en un estudi que "ha estat lent, però segur. Cada pas que hem donat l'hem fet amb la seguretat que anava en benefici per un casc específic i concret per les necessitats de l'hoquei i el jugador", apunta Allen.

Obligatori a partir del 2022

El casc havia de ser obligatori des de l'inici de la temporada 2021/2022, però l'obligatorietat s'endarrerirà fins al 2022. El motiu és perquè "no tothom tindrà el casc, i no volem fer greuges comparatius". Per això, la Federació allargarà "la disposició transitòria que hi ha fins ara en què el jugador pot triar si utilitzar o no el casc fins a finals d'any", subratlla. Segons Allen, la rebuda per part dels jugadors que han provat el casc "és bona". A més, compara la implantació del casc a l'hoquei amb quan es va obligar a portar-lo per anar en moto: "ara ningú contempla una persona que vagi en moto i no porti casc". Allen creu "que el casc serà un èxit".

casc hoquei

Allen assegura que el casc "és una aposta de la Federació. No podem treure un casc que no sigui bo, que no serveixi i que no protegeixi". Per altra banda, Allen explica que "la FCP ha estat la promotora del casc, però aquí s'acaba. Estem al marge de les qüestions econòmiques i comercials. La nostra filosofia és la protecció, la seguretat i la prevenció. No anem més enllà".

Com és el casc?

Allen detalla que "el casc pesa poc més de 600 grams, té un cost de 120 euros (IVA inclòs) i té una vida que oscil·la entre els quatre i els cinc anys". Tot i que la calota del casc és tova, "no és feble: resisteix impactes que poden arribar als 110-120 quilòmetres per hora", assegura. El sistema de subjecció i ajustament del casc permet, segons els jugadors que l'han provat, que "no es mogui en moviments bruscs, cops o caigudes". La ventilació "permet airejar internament el casc, treure l'aire calent que produeix la suor i, sobretot, evitar el baf", apunta Allen. Els jugadors també diuen que no es perd camp de visió.

D'aquesta manera, el casc passarà a ser una eina imprescindible pels jugadors d'hoquei patins. 

Paraules clau:

Notícies relacionades