Back to top

El CAT reafirma la negativa a fer arribar el transvasament de l'Ebre a Barcelona

El Consorci d'Aigües de Tarragona també reclama fiscalitzar els usos que tingui l'aigua del pantà de Siurana si se n'hi fa arribar del riu Ebre

Aquest dijous està previst que es decreti l'emergència per sequera als municipis que beuen del sistema Ter-Llobregat. Afectarà, per tant, bona part de la regió de Barcelona i la zona sud de la de Girona. Al Camp de Tarragona, aquesta situació no afectarà la gran majoria de poblacions. La comarca del Priorat depèn sencera de la conca de l'Ebre i, per tant, de la seva Confederació Hidrogràfica.

Al Baix Camp, Riudecanyes i Duesaigües estan en situació d'emergència des de l'estiu per la falta de fonts pròpies d'aigua. La resta de la comarca es divideix entre l'excepcionalitat i l'alerta, però sense patir restriccions gràcies al minitransvasament de l'Ebre. Davant les veus que aposten per fer arribar el transvasament fins a Barcelona, el Consorci d'Aigües de Tarragona, ho descarta.

Mapa del Priorat i del Baix Camp sobre la dependència hídrica i la situació de sequera

El transvasament de l'Ebre a Barcelona agreujaria el desequilibri territorial

Principalment perquè la llei no ho permet, però també perquè incrementaria el desequilibri territorial. El seu president, Joan Alginet, augura que "si a la zona de Barcelona i de Girona hi hagués un riu amb el volum de l'Ebre, segurament ja tindríem una xarxa interconnectada". Una projecció que respondria, explica, a "una qüestió d'eficiència hidràulica i de conques que serien similars".

En canvi, "hi ha un únic riu a Catalunya amb el volum de l'Ebre i, per tant, un model d'interconnexió seria en una sola direcicó". El posicionament del CAT és el de treballar projectes de futur, com les dessaladores que s'han plantejat al Foix o a Tarragona. De manera puntual i excepcional s'ha previst portar vaixells d'aigua de l'Ebre des de Tarragona fins a Barcelona.

Una mesura que necessita que hi hagi canvis legals per poder-se materialitzar. A més, des del consorci subratllen que es tractaria sempre d'una mesura puntual i excepcional. En cas que fos necessària, aquesta mesura implicaria l'acord amb l'Ajuntament de Tarragona, que gestiona una part de la canonada fins al Port, i també amb la institució portuària.

El CAT reclama fiscalitzar l'aigua del Siurana si se n'hi porta de l'Ebre

En el marc de la sequera actual, la Generalitat ha plantejat portar aigua de l'Ebre a alguns embassaments de rius que en són afluents de la comarca del Priorat. En aquest cas, l'aigua no sortiria de la mateixa conca de l'Ebre i, per tant, des del CAT es veu amb bons ulls. Principalment perquè el consum del riu no creixeria notablement, tenint en compte el volum de població de la comarca.

A més, en valoren el potencial per frenar el despoblament. Com altres agents implicats, des del CAT també es posa sobre la taula la necessitat de garantir què se'n fa de l'aigua que arribi al pantà de Siurana. Alginet deixa clar que "és un debat que està condicionat a què passarà després que l'aigua arribi al pantà de Siurana i pugui revertir a altres usos".

"És evident que hem de ser curosos, de la mateixa manera que se'ns fiscalitza a nosaltres i tenim un condicionant que és la pròpia llei, el mateix ha de passar amb els futurs usos que es puguin fer de Siurana cap enfora", exposa.

Mapa mostrant la connexió entre els pantants de Siurana i Riudecanyes i la ciutat de Reus

En aquest cas concret, la concessió actual de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes permetria que l'aigua de l'embassament fes cap al pantà de Riudecanyes. L'agent principal d'aquesta comunitat és l'Ajuntament de Reus, que ja ha deixat clar que no té intenció de renunciar a aquests drets adquirits.

Paraules clau:

Notícies relacionades