Back to top

El CAT Salut assumirà el control de l'Hospital Sant Joan de Reus i el dèficit de l'any 2018

Segons ha pogut saber Canal Reus, el CAT Salut assumirà el dèficit que generi l'Hospital Sant Joan aquest 2018. D'altra banda, també es farà amb la gestió del nou ens que es crearà per dirigir el centre. Un organisme que encara ha de definir la seva fórmula jurídica però que, probablement, acabarà sent una empresa pública. Una empresa però que no veurà la llum fins a l'any 2019.
hospital reus

Segons ha pogut saber Canal Reus, la governança de l'Hospital Sant Joan quedarà en mans del CAT Salut. Aquest és un dels punts del nou full de ruta que es desprèn de les negociacions que s'han produït entre l'Ajuntament de Reus i la conselleria de Salut. Un altre dels canvis respecte el protocol d'intencions signat, l'octubre de 2017, entre el Govern municipal i el Conseller Comín és que serà el CAT Salut qui tingui el control total sobre aquest nou ens encarregat de gestionar l'Hospital.

La governança de l'Hospital Sant Joan quedarà en mans del CAT Salut

Queda per definir quina serà la forma jurídica que regirà aquest acord, tot i que es descarta el repartiment anunciat fa uns mesos que otorgava un 55% de participació al Servei Català de la Salut per un 45% a l'Ajuntament de Reus. La hipòtesi més viable és que la Generalitat constitueixi un nou ens públic per dirigir l'Hospital de Reus.

Aquesta futurible empresa integrarà l'Hospital Sant Joan, els Centres d'Atenció Primària que fins ara s'han gestionat des de SAGESSA i l'empresa pública de serveis GINSA.

Una de les principals dificultats és que aquest nou organisme no estarà creat fins a l'any 2019. Per tant, des del CAT Salut hauran d'estudiar quins mecanismes seguir per absorbir el dèficit de l'Hospital Sant Joan d'aquest any. Tot i això, hi ha el compromís ferm del CAT Salut de fer-se carrec del forat financer que el centre sanitari reusenc generi aquest 2018 i dels 3'2 milions d'euros de dèficit del 2017. Una possibilitat és que la Generalitat faci una injecció de capital a través d'una subvenció d'explotació.

Convé recordar que en una entrevista realitzada fa unes setmanes a Canal Reus, Noemí Llauradó, presidenta del Grup Salut, va avançar que l'Hospital Sant Joan tancaria aquest exercici amb uns 6 milions d'euros de dèficit. Finalment, Adrià Comella, director del CAT Salut ha xifrat aquest deute en 2'5 milions d'euros.

L'Hospital Sant Joan de Reus tancarà aquest exercici amb un dèficit de 2'5 milions d'euros

La propietat de l'Hospital

D'aquesta manera, l'Hospital Sant Joan de Reus s'integrarà dins de la xarxa sanitària del CAT Salut. En aquest cas, l'Ajuntament mantindrà la propietat de l'edifici de l'Hospital tot i que es traspassarà amb dret de superfície al Servei Català de la Salut per un període de 99 anys.

Mantenir la qualitat assistencial

Amb aquesta operació també es vol garantir el manteniment de la cartera de serveis i de la qualitat assistencial que ofereix actualment l'Hospital Sant Joan de Reus. Segons l'acord entre l'Ajuntament de Reus i el CAT Salut, el centre sanitari de la capital del Baix Camp no veurà afectada la seva cartera de serveis. Un dels aspectes que més preocupa a la ciutadania.

Un acord a contrarrellotge

vaga

L'aplicació de l'article 155 i la sortida del Conseller Comín, una de les principals parts en la negociació per crear el Consorci de l'Hospital van ser dos importants contratemps en tota la recerca d'un acord satisfactori per a les dues parts. El tercer, que ha demorat més del previst la presentació de l'acord, ha estat la vaga de metges que es va dur a terme la setmana passada.

Tot i que els equips negociadors van seguir discutint per formalitzar la creació del nou ens, la manca d'un representant polític a la Generalitat dificultava la concreció d'alguns aspectes. La consellera de Salut, Alba Vergés, no va ser nomenada fins al juny d'aquest 2018. Una nova responsable del Departament que va estrenar-se en el càrrec amb uns altres col·laboradors i amb idees diferents sobre com s'havia de resoldre aquesta delicada situació que ha viscut el centre sanitari els darrers anys.

Evitar la tercera causa de dissolució

Amb aquest escenari, una de les prioritats de l'equip negociador reusenc ha estat evitar una possible tercera causa de dissolució. 

L'Ajuntament de Reus ha hagut d'encarar, fins ara, dues causes de dissolució més que han solucionat amb diferents mesures. Una de les més polèmiques va ser el desviament de 4 milions d'euros dels fons de GECOHSA, empresa municipal que gestiona l'Hospital de Móra, al Sant Joan de Reus l'any 2016.

A mitjans de l'any passat, es va acordar una reducció del capital social de l'Hospital de 3'5 milions d'euros. Una xifra que va quedar fixada en el seu límit legal 60.101,20 euros. Una operació administrativa que va permetre evitar la causa de dissolució.

Paraules clau:

Notícies relacionades