Back to top

El català també s’aprèn cantant

Una vintena de persones de diverses nacionalitats són els alumnes de ‘Canta amb el cor’, el nou projecte del Centre de Normalització Lingüística de Reus. Coincidint amb l’Any Pompeu Fabra, la iniciativa ha nascut amb l’objectiu millorar l’expressió en llengua catalana a través del cant coral. Els que vulguin inscriure-s’hi encara poden fer-ho a través de la pàgina web de l’entitat.
El català també s’aprèn cantant

Podrien ser les primeres notes d’una classe de cant, però es tracta del nou projecte del Centre de Normalització Lingüística. Amb la cançó tradicional ‘Mariagneta’ ha arrencat el taller ‘Canta amb el cor’, que ha aplegat a l’uníson alumnes dels cursos de català per a adults i catalanoparlants que participen al Voluntariat per la llengua. Després de treballar les lletres de manera individual i col·lectiva, els alumnes han practicat la interpretació, la sensibilitat musical, la tècnica vocal i la pronúncia dels textos. L’aprenentatge de la llengua, però, va molt més enllà de les cançons.

"En ser un cor, potser és més còmode i la gent se sent menys exposada que en una funció de teatre, per exemple, en què dir una frase sol et pot fer molta vergonya. En aquest cas, la gent pot estar molt tranquil·la, té l'ajuda dels altres que parlen català... I d'altra banda, el que crec que pot ajudar sobretot els que estan aprenent és l'intercanvi que es produeix entre les persones que canten", expressa Marc Guerris, cantant i director del nou cor del Centre de Normalització Lingüística.

Una impressió que també constaten els seus alumnes. Nascuts en països diferents, tant novells com cantaires amateurs han sortit molt satisfets de la primera classe en què han practicat a parts iguals el cant coral i la comunicació en llengua catalana. La Constanza Beltrán, que va néixer a Colòmbia i fa set anys que viu a Reus, explica: "M'agrada fer una activitat diferent, conec més gent i m'integro més en la cultura catalana". Una altra de les alumnes és la Natalia López, que ja cantava al seu país d'origen, l'Uruguai. "És una manera més d'aprendre català i parlar-lo. Encara em fa una mica de vergonya, però ara el parlo més", comenta. Comparteix aula amb elles una reusenca, l'Anna Maria Bonillo, que també és cantaire per afició i valora molt positivament aquest intercanvi de llengües i cultures: "Trobo que així compartim més coses i ens ajudem els uns als altres. A més, veig que la gent parla força bé", diu.

Els progressos fets divendres rere divendres es materialitzaran en un concert al teatre de l’Orfeó Reusenc. L’espectacle, que coincidirà amb l’acte final dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística, combinarà tant cançons en solitari com una actuació conjunta entre els alumnes i els cantaires de l’Orfeó.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades

Paraules clau: