Back to top

CCOO alerta d'ERTO's fraudulents

Els sindicats alerten que en alguns sectors s'estan produïnt expedients de regulació temporals d'ocupació que no complirien amb els requisits. A Tarragona es posa la lupa en els serveis auxiliars de la indústria petroquímica.
Química

Comissions Obreres assegura que denunciarà tots els expedients de regulació temporal d'ocupació que no compleixin amb la llei. El sindicat considera que moltes empreses aprofiten la laxitud administrativa per acomiadar personal aprofitant la crisi de la COVID-19. 

Un dels sectors afectats a casa nostra és el de les empreses auxiliars de la indústria petroquímica. Parlem d'empreses de càtering, de neteja, de seguretat i també de manteniment d'electrònica, mecànica o enginyeria. Empreses externes que duen a terme activitats cabdals per a la química. Segons CCOO, algunes d'aquestes empreses estarien aprofitant la conjuntura per aplicar ERTO's a les plantilles "per causes de força major", que no requereixen d'una taula de negociació amb els treballadors. 

Segons José Manuel Martín, secretari general de CCOO d’Indústria de Tarragona, "les empreses químiques han suspès els contractes a les auxiliars i això s'ha traslladat als treballadors". Martín diu que el sector ja és de per sí "precaritzat" i que tot plegat afecta més a unes plantilles afeblides per les crisis dels darrers anys. 

El 40% de la química

Segons expliquen des de Comissions Obreres, de les 11.000 persones que treballen als polígons petroquímics de Tarragona, el 40% corresponen a treballadors d'empreses de serveis auxiliars. Per tot plegat presentaran al·legacions al Departament de Treball en cada un d'aquells casos que considerin que s'ha fet un ús fraudulent dels ERTO's. 

CCOO exigeix a les empreses del sector que es negociïn mesures de flexibilitat, en comptes de plantejar un ERTO, com s’ha fet a la nuclear ANAV (on s’han organitzat torns alterns i no s’han suspès contractes, garantint que ni les contractistes ni el personal directe tindran mermes salarials) o als polígons petroquímics d’Euskadi (on Petronor garanteix els contractes i assumeix els costos).

Denúncien una empresa de Tarragona

Els treballadors d'una empresa d'instal·lacions de la demarcació han decidit denunciar la companyia per obligar-los a fer tasques que vulnerent el dret a la seguretat de la plantilla. Asseguren que se'ls fa anar a cases particulars a fer-hi treballs que en cap cas són urgents o de força major, com col·locar-hi comptadors o fer lectures de gas de gran consum. 

A tot plegat cal sumar-hi que s'ha detectat un cas de coronavirus a la companyia. Alerten que haver de trepitjar tantes llars i fer-ho sense les mesures de seguretat oportunes pot escampar el virus. Demanen que s'aturin urgentment els treballs no urgents i per això han presentat una denúncia a Inspecció del Treball. 

megabanner

Paraules clau:

Notícies relacionades