Back to top

El cel de Prades permet el descobriment d'una nebulosa mai captada abans

La troballa de la nebulosa Roig1 Prades Sky, a càrrec del Parc Astronòmic de Prades, ha estat publicada per l'American Astronomical Society.

La Roig1 Prades Sky, situada a 2,7 milions d'anys llum, a la galàxia Triangle M33, és una nebulosa mai captada abans, que ha estat descoberta des del Baix Camp. Més concretament, des de l'observatori Astrocat, al Parc Astronòmic de Prades

Es tracta d'un descobriment que forma part d'un projecte de detecció de noves estructures que, des del mateix parc, van iniciar el 2021. En aquest cas, i després d'altres troballes, la curiositat va portar l'astrofotògraf Aleix Roig a fer un seguit d'observacions del cel de prades, en els mesos de setembre i octubre de 2023.

Va fer-ho amb dos telescopis en paral·lel, apuntant a la galàxia Triangle M33, i va ser així com va descobrir que en un dels braços espirals apareixia una estructura molt dèbil que no havia vist mai. Una primera troballa que va confirmar amb els resultats del segon telescopi. 

Un homenatge a l'avi i al poble

Després de verificar que la nebulosa en qüestió no apareixia als diversos catàlegs i documents científics, van constatar que eren els seus descobridors. Tot seguit, la van anomenar Roig1 Prades Sky, en record a l'avi del seu descobridor i com a homenatge al municipi des d'on va ser localitzada, per primer cop.

L'American Astronomical Society ha difós la troballa

El descobriment ha estat publicat per l'American Astronomical Society en un article signat conjuntament amb l'astrofísica per la Universitat de Barcelona i guia del parc de Prades, Judith Ardèvol, i el doctor en astrofísica del Centre d'Estudis de Física del Cosmos d'Aragó (CEFCA), Raúl Infante.

Paraules clau:

Notícies relacionades