Back to top

Cinema amb sabor a vi i cava

Ja està en marxa la 7a edició del Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, que per segon any consecutiu tindrà com a seu diferents espais del Priorat, juntament amb els del Penedès. El festival, que se celebrarà fins al 12 de novembre, oferirà una extensa degustació de films, llargmetratges, curts i documentals al voltant de la cultura enològica.
La DO Montsant col·labora un any més amb el Most Festival

Aquesta setena edició del Most, que organitzen Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cineclub Vilafranca, amb el suport d’INCAVI i de les denominacions d’origen catalanes DO Montsant, DO Penedès, DO Cava i DOQ Priorat, comptarà amb 5 títols d'estrena a la secció Gran Reserva, 38 films de temàtica vitivinícola competint a la secció Collita i 22 curtmetratges a Brot. La secció de Cinema als Cellers apostarà per l'enoturisme, i el Mini Most aproparà el festival als més petits mitjançant curtmetratges infantils en col·laboració amb el festival Filmets de Badalona. Tot plegat amb la voluntat de fer arribar el Most Festival a diferents espais, poblacions i públics.

El país convidat d’aquesta edició és l’Uruguai. Entre el 3 i el 5 de novembre es portaran a terme diferents activitats que tindran al país com a protagonista, entre d’altres, projeccions fílmiques i tastos per donar a conèixer els seus vins. D’altra banda, els premiats d'degutació de films honor d'enguany seran el periodista cinematogràfic Jaume Figueras, i l’actor Francesc Orella.

 

La Collita al Priorat

Tres de les sessions d'aquesta secció oficial del Most tindran lloc al Priorat. La primera serà el proper dissabte 4 de novembre (18 h) a la Cooperativa Falset-Marçà de Falset. Allà es presentarà el documental Bitter Grapes, en què el danès Tom Heinemann investiga i denúncia el tracte deshumanitzat que es dóna als treballadors de la indústria vinícola sud-africana. Dijous 9, el Teatre la Renaixença de Cornudella de Montsant acull la projecció del documental Sour Grapes, dels cineastes Jerry Rothwell i Reuben Atlas, que gira al voltant del famós cas de falsificació de vins de luxe que va sacsejar Califòrnia l’any 2012. Per acabar, la peça francesa La guerre du vin, del director Sebastien Le Corre, es projectarà el dissabte 11 al teatre L'Artesana de Falset. El film analitza l’estela deixada pels agricultors francesos que el 4 de març del 1979 van iniciar una revolta per demanar la regulació del mercat del vi a Europa, i que va deixar un viticultor afusellat a Montredon-des-Corbières.

L'Artesana de Falset acollirà també part dels actes del Mini Most a través del Most a les Escoles, una activitat que busca aproximar als estudiants a les dues realitats que fusiona el festival: cinema i vi. A les sessions assistiran alumnes dels centres d'educació secundària de Falset i Cornudella de Montsant, i els estudiants de l’Escola d'Enologia Jaume Ciurana.