Back to top

El cinquè aniversari del primer d'octubre al bell mig de la crisi política al sí del Govern

Aquest dissabte es compleixen cinc anys del referèndum per la independència de Catalunya, però la commemoració arriba amb descontentament social per les discrepàncies dels partits polítics

Cinquè aniversari d'un record no tan llunyà

Mentre la gent es desmobilitza i les aspiracions sobiranistes es calmen, els efectes judicials contra les conseqüències del referèndum continuen ben presents. A Reus encara hi ha persones encausades pels fets ocorreguts després de la sentència del judici del procés, i no fa tampoc tant temps que s'han tancat les causes contra bombers, activistes i polítics (entre ells l'alcalde de Reus) que van assenyalar la policia després de les càrregues de l'u d'octubre. 

Aquell dia de joia per a molts i que va permetre votar per un país independent va acabar en molts municipis amb càrregues policials. Les manifestacions dels dies posteriors a la ciutat van fer pensar a molts que s'havia iniciat un camí sense retorn, però la plana política (i les lleis espanyoles) va acabar decebent en l'intent de consumar el que es proposava aquell primer d'octubre. 

Concentració a Reus

La commemoració del cinquè aniversari de l'u d'octubre arriba quan les tensions polítiques entre les forces independentistes són més evidents. Mentre a Barcelona la plana major de Junts dirimia què fer amb el Govern, a la plaça del Mercadal una petita concentració buscava recordar els actes del referèndum i plantejar una via unilateral que deixi de banda els polítics. 

Aquest dijous al vespre, a la plaça del Mercadal s'ha comprovat la distància existent entre els polítics i la societat civil mobilitzada, que cada cop és menys mobilitzada i que cada cop mobilitza menys gent. De fet, a la concentració d'aquest dijous hi havia poc menys d'un centenar de persones, lluny de les xifres assolides durant els anys 2017, 2018 i 2019. 

El portaveu del Consell per la República a Reus, Pere Sardà, assegurava que "els polítics ens han traït i no podem confiar en ells. Només la gent pot tirar endavant la independència". A la plaça del Mercadal es van sentir missatges d'enuig amb l'actitud de la plana política del país i les picabaralles en el si del Palau de la Generalitat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades