Back to top

Com actua l'administració en cas de pisos buits?

Avui hem enfocat l'últim dia de la sèrie dels pisos buits a la tasca que fa l'administració en cas que un habitatge porti desocupat més temps del que dictamina la llei. Els experts consideren, que davant aquesta problemàtica és molt més òptim recórrer a mesures positives, com la bonificació de l'IBI.

El rol de les administracions davant la crisi d'accés a l'habitatge a les ciutats ha estat un dels temes més recurrents al llarg de la dècada. Si bé la llei estatal de l'habitatge encara no s'ha aprovat, i s'espera que es faci a principis de 2023, el govern espanyol ha establert quines són les competències de les autonomies en aquesta matèria. Tot i això, de moment i fins aquesta aprovació, cada comunitat ha implantat la seva pròpia regulació.

Per tal d'evitar aquesta problemàtica, els experts en habitatge recomanen implantar mesures positives per tal d'incentivar que els propietaris posin els seus pisos a disposició de l'administració, ja sigui amb mesures com per exemple la bonificació de l'IBI, la garantia de cobrament o assessorament jurídic i tècnic.

En cas que aquests incentius positius no funcionin, es podria passar a dur a terme els incentius negatius, tot i que recomanen que només es faci com a última opció. Entre aquestes mesures, hi podem trobar sancions econòmiques o fins i tot l'expropiació, com a última opció.

Reus, municipi amb "mercat d'àrea tensa"

En el cas de Reus, és un dels 60 municipis catalans considerats "mercat d'àrea tensa" i, per tant, s'aplicarà la contenció de rendes de lloguer i es limitarà el seu preu.

Paraules clau:

Notícies relacionades