Back to top

Com ens afecta l'eliminació de l'IVA dels productes de primera necessitat?

El passat diumenge, 1 de gener, amb l'entrada d'any, l'IVA dels productes alimentaris de primera necessitat com el pa, la llet o les verdures va passar del 4% al 0%.

L'1 de gener va entrar en vigor la nova mesura del govern espanyol d'eliminar l'IVA dels productes alimentaris de primera necessitat. Aquests són el pa, la llet, els ous, la farina, formatges, fruites, verdures i hortalisses, llegums, patates i cereals. Aquests productes comptaven amb el 4% d'IVA aplicat de cara a la venda al públic. És per això que la mesura només afecta a la butxaca del consumidor final.

Queixes dels comerciants

D'això mateix es queixen els comerciants afectats. Asseguren que, com que l'IVA és un impost, ells només fan la funció de "tresorers" d'aquests diners i que tampoc se'n beneficien. De fet, al contrari. Els preocupa que molts productes que ara mateix tenen en 'stock' es van comprar abans del 31 de desembre i, per tant, ho van fer amb l'IVA. Un impost que ara no podran repercutir en el client i que ho hauran de fer a la llarga per no sortir-hi perdent. 
  
En el tercer dia de l'any, alguns comerços ja han aplicat aquest descompte de cèntims. Encara que els clients no han volgut parlar davant de càmeres, asseguren que és un descompte molt petit i insignificant, que gairebé no es nota a la cistella. Això sí, el consumidor s'interessa per la mesura. 
  
Tot i això, els empresaris demanen mesures de major impacte. Remarquen que tenint en compte l'augment del preu de la llum, el gas i els combustibles, a molts els continua costant arribar a final de mes i que, amb aquestes rebaixes gairebé inexistents, no se soluciona el problema d'arrel. 
 
La mesura estarà aplicada, de moment, fins al mes de juny, durant sis mesos. A banda, l'oli i la pasta també han vist com el seu IVA ha disminuït: han passat del 10% al 5%.

Paraules clau:

Notícies relacionades