Back to top

Com evitar el malbaratament d'aliments durant el confinament?

Comprem massa? Com podem conservar els aliments? Quin aprofitament podem fer del menjar?
compra

L'ambientòloga Marta Sas ens dóna alguns consells per ser més sostenibles amb l'alimentació.


Planificar el que mengem

llista

Això ho hem de fer sempre, però sobretot aquests dies que estem tots a casa. Ens podem fer un menú diari per saber les necessitats d'aliments que tenim a la setmana i quan anem a comprar, hi anem amb la llista per no comprar en excés aliments que potser no farem servir.

Calculem les racions, quants som a casa? Quantes racions per dia necessitarem? Comprem amb el format que serà útil per la gent que som a casa, és a dir, si només vivim dues persones, no ens cal comprar el format familiar.
 

Conservar els aliments

nevera

Les conserves (pasta, arròs, llegums, etc.) han d'estar en un lloc fresc i sec.

A la nevera els aliments s'organitzen de la següent manera:al prestatge de dalt de tot (que és el menys fred) hi aniran els làctics i embotits, als prestatges del mig, el que ens hem cuinat o el que ens ha sobrat, i als prestatges de baix de tot (que són els més freds) el peix i la carn. Finalment, als calaixos hi posarem la fruita i la verdura, cal separar-ho de la resta per conservar-ho millor.

Si volem conservar millor les verdures i les hortalisses, podem posar-les com els "rams de flors", és a dir, amb un bol o un pot amb una mica d'aigua a les arrels.
 

Aprofitar el menjar.

conserva

Cada any a Catalunya llencem uns 35 kg per persona d'aliments comestibles. Tot el que ens sobra ho podem guardar amb tàpers de vidre o pots de conserva reciclats. Podem aprofitar les sobres fent noves receptes. La fruita la podem congelar si veiem que s'està fent malbé i n'hi podem fer un batut i la verdura també la podem aprofitar fent puré.

Paraules clau:

Notícies relacionades