Back to top

Com vivien els monjos de la cartoixa d’Escaladei?

La visita teatralitzada "Reflexions d’un pare cartoixà a Montsant", deixa al descobert l’existència solitària i silenciosa dels pares en aquest edifici monacal icònic del Priorat.

El silenci regnava, només interromput per l’oració. Ens situem al s. XII, a la cartoixa d’Escaladei, la primera de la península. El monestir va estar habitat durant més de 600 anys, fins al 1835, pels religiosos de l’Orde dels Cartoixans. A través d’aquesta visita teatralitzada, pensada per fer-se en petit comitè, els visitants es troben amb el pare Olgasàn, una de les persones que va viure a la cartoixa durant una de les seves èpoques més esplendoroses. És una activitat que va néixer abans de la pandèmia i des de l'organització mostren satisfacció perquè la cataloguen com una experiència “diferent”.

Fer que la cartoixa arribi a més persones

La mecànica comprèn dues fases. La primera consisteix a una ruta guiada per l'interior del monestir, però tot seguit, apareix el monjo, amb qui els visitants recorren el camí dels cartoixans tot escoltant les reflexions del pare, moltes extretes dels textos dels mateixos religiosos. A través d’aquestes visites, els símbols, les llegendes i les tradicions dels cartoixans queden al descobert. En total només se’n fan quatre, dos al mes de juliol i dos al mes d’agost, i tenen una durada d’una hora i dos quarts. La pròxima i última, serà el dissabte vinent, 13 d’agost. L’objectiu de tot plegat és donar a conèixer la història d’aquest edifici tan emblemàtic, sovint desconegut per a la ciutadania.

Un estiu actiu

Des de la cartoixa afirmen que aquest tipus de visites incrementen l'afluència de gent, que s'havia reduït. L'esdeveniment se suma a les activitats que s'organitzen en aquest paratge durant els mesos d’estiu. El passat divendres 29 de juliol, la 7a edició del cicle Divendres Divins va omplir la cartoixa de fils musicals. A més, el pròxim dia 21 s'hi inaugurarà el festival Terrer amb l’actuació de Marc Vilajuana. Per acabar de tancar el mes, el dia 26 es durà a terme un concert homenatge a Johann Sebastian Bacha càrrec del grup ReBla'T

Paraules clau:

Notícies relacionades