Back to top

Comença la distribució de planter tradicional al Priorat

Es repartiran 5.400 plantes de varietats agrícoles tradicionals al Parc Natural del Montsant a través de 13 punts de distribució de la comarca
Comença la distribució de planter tradicional al Priorat. planter del Banc de Terres del Consell Comracal del Priorat

El Priorat ha engegat un any més la distribució de planter de varietats agrícoles tradicionals al Pac Natural del Montsant.

Les limitacions que imposa l'emergència per la Covid19 no han fet possible la celebració de l'acte popular previst per a dur a terme el repartiment del planter. S'han habilitat però, 13 punts de distribució repartits per diversos municipis de la comarca.

La iniciativa s’emmarca dins del projecte de Biodiversitat Cultivada, que es desenvolupa amb el suport del Banc de Terres del Priorat, la Fundació Miquel Agustí i l’associació La Safranòria amb l’objectiu de recuperar productes de l’horta tradicionals i aprofitar el seu valor afegit.

Llavors i planters d'enciam, tomàquet i pebot

En total, es repartiran 5.400 plantes de pebrot, enciam i tomàquet, aquest cop plantades inicialment amb el certificat de producció ecològica. S’espera arribar a una cinquantena de persones, entre professionals i particulars, que ja han mostrat el seu interès en rebre les llavors i el planter de varietats tradicionals aquesta temporada.Són sobretot d’enciam, tomàquet i pebrot, de les varietats següents:

Enciam carxofeta

Enciam maravilla

Enciam del sucre

Pebrot de la Bisbal

Tomàquet pebrot

Tomàquet corsega

Tomàquet cor de bou

gràfic que permet veure l'evolució del planter tradicional del priorat

Tercer repartiment dins del programa

Aquesta és la tercera vegada que el parc, en col·laboració amb la Fundació Miquel Agustí, distribueix llavors i planters de varietats hortícoles recuperades entre el sector agroalimentari i persones interessades del territori. Així, durant el 2019, es van distribuir prop de 3.800 plantes a l'estiu i unes 4.000 a la tardor. La preservació de llavors de varietats més oblidades i la seva multiplicació amb el suport d’una xarxa de professionals del sector agrícola que hi col·labora, ha permès recuperar varietats amb més de 30 anys d’història en aquest àmbit, en la línia de les directrius de l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Es tracta d’aprofitar el valor afegit que aporta aquest patrimoni natural, tant des d’un punt de vista econòmic com social.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades