Back to top

Comencen els treballs d'exhumació de Cipriano Martos

Després d'anys de lluita de la família d'aquest militant del Partit Comunista d'Espanya que va morir després de patir les tortures de la Guàrdia Civil a Reus, aquest dilluns han començat els moviments de terres a la fossa comuna del Cementiri on es creu que va ser enterrat amb nocturnitat

El 17 de setembre de 1973 moria a l'hospital Sant Joan de Reus el militant antifranquista i membre del Partit Comunista d'Espanya, Cipriano Martos. Tres setmanes abans, ingressava al mateix centre hospitalari després de patir tortures a la caserna de la Guàrdia Civil del passeig Mata, on el van obligar a ingerir un àcid corrosiu, que li va acabar provocant la mort. L'acusaven de difondre propaganda il·legal i de pertànyer a moviments contraris al règim.

Aquest dilluns, després de gairebé 50 anys de lluita, la família ha aconseguit que s'exhumin les seves restes. Està previst que els treballs s'allarguin durant setmanes, ja que en el mateix espai hi ha un centenar de persones enterrades. La voluntat de la família és traslladar les despulles a Granada i sepultar-les amb les dels seus pares. A més, també demanen que l'Estat es faci càrrec del trasllat i de l'enterrament. De moment, l'exhumació va a càrrec de la Generalitat.

cipriano martos


El procés de reparació històrica va començar el 2014, gràcies a una querella per crims del franquisme presentada per Antonio Martos davant la justícia d'Argentina. Ara, un cop finalitzin les tasques al Cementiri reusenc, l'Ajuntament també hi instal·larà un punt per recordar la història del militant.

Amb aquest procés comença l'inici del final de dècades de lluita de la família Martos per aconseguir que es reconegués a Cipriano com a víctima del franquisme, la darrera a la ciutat de Reus.

cipriano martos

Paraules clau:

Notícies relacionades