Back to top

"Comerços aprenents", una aposta per l'atenció al públic en català

A cada establiment s’impulsen 10 cursos in situ de 15 minuts cadascun en què es treballa el lèxic específic del comerç i la fraseologia bàsica de l’acció comercial, com ara la salutació o la descripció dels productes que es venen.

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) va posar en marxa a primers d’any el projecte “Comerços aprenents” amb l'objectiu de facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del comerç local. És resultat de l'anàlisi dels estudis Ofercat, que demostren que els indicadors més baixos d'ús de la llengua catalana són els dels establiments comercials regentats per personal d'origen estranger.

En aquests mesos s’han visitat una trentena d’establiments i cinc han participat en el projecte. Es tracta de dos comerços d’alimentació, una botiga de roba i dos establiments de restauració. En total, hi han participat 13 treballadors d’aquests establiments.

El projecte consisteix en 10 sessions presencials als llocs de treball de les persones que despatxen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral. En aquestes sessions de 15 minuts es treballen les competències lingüístiques de cada treballador. Partint del seu coneixement de català, els continguts s’adapten a les necessitats comunicatives reals dels aprenents.

A més, s’intenta sensibilitzar el comerciant que almenys saludi en català la clientela i se l’informa dels cursos generals, més amplis, que ofereix el CNL quatre períodes l’any. També pretenen que els catalanoparlants no canviïn de llengua de seguida que perceben que l’interlocutor és d’origen estranger, perquè probablement els entén en català.

"Comerços aprenents" continua

Aquest estiu, el CNL impartirà aquestes sessions de llengua en altres establiments. Si alguna botiga hi té interès o algun consumidor vol proposar algun comerç aprenent, es poden adreçar a assessoramentreus@cpnl.cat.

D’altra banda, el dia 27 de juny comencen les inscripcions per als cursos intensius d’estiu, que es faran al juliol, de dilluns a dijous. A Reus s’han previst 6 cursos presencials de nivells inicials i bàsics. Ja es pot sol·licitar hora si la inscripció es vol fer de manera presencial (reus@cpnl.cat i 977 12 88 61)

Paraules clau:

Notícies relacionades