Back to top

La Comunalitat Reus Sud impulsa la primera cooperativa d'habitatge de la ciutat

Organitzen tres xerrades entre el mes de novembre i el de gener que han de culminar amb la creació d'un grup motor que creï una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

Reus podria veure néixer el primer projecte d'habitatge cooperatiu de la ciutat el 2024. La Comunalitat Reus Sud, que treballa en àmbits com l'econòmic, el social o el cultural, ha engegat un cicle de xerrades amb aquest objectiu. El seu horitzó és la constitució d'un nucli impulsor que engegui una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús per a les famílies que en siguin sòcies.

Es tracta d'un model en el qual un grup de persones i famílies creen una cooperativa per construir o adequar, per exemple, un bloc de pisos. La titular de l'immoble és aquesta cooperativa, i els nuclis familiars, com a socis, en són inquilins en cessió d'ús. Aquesta filosofia implica la voluntat de fer comunitat perquè, en general, suposa compartir espais, des de sales polivalents, que es poden arribar a fer servir com a cuina o menjador comunitaris, fins a serveis com les rentadores.

Per explicar i acompanyar durant tot aquest procés s'ha recorregut a La Dinamo Fundació, que farà tres xerrades entre el mes de novembre i el de gener. La tècnica de comunicació de La Dinamo, Andrea Castarlenas, detalla que "la idea és que d'aquestes sessions surti un grup impulsor que faci que més endavant hi hagi un projecte d'aquesta mena a Reus". També explica que "la prioritat és que pugui ser en sòl públic, però també buscarem altres opcions, buscarem les dues bandes, i si l'Ajuntament hi posa ganes i vol cedir un solar, lluitarem perquè sigui públic".

La filosofia d'aquest model implica que l'habitatge sigui assequible i inclusiu. Els socis hi poden viure de manera indefinida i pagant sempre la mateixa quota. El seu vessant comunitari també es veu com una manera de fer créixer el sentiment de xarxa socialment a la zona on s'implanti el projecte.

Paraules clau:

Notícies relacionades