Back to top

Conèixer la història de Reus a través del cementiri

Més enllà de la funció funerària, el Cementiri General de Reus és un museu d'obres d'art a l'aire lliure, i un reflex de la història de la ciutat. Ara, amb motiu del 150è aniversari, s'hi organitzen mensualment visites guiades.

El primer enterrament que es va fer al Cementiri General de Reus data del gener de 1871, ara fa 150 anys. Però la ubicació actual és relativament recent, ja que l'espai dedicat a les inhumacions, s'ha anat traslladant fins a quatre vegades, i cada cop s'ha instal•lat més lluny del nucli urbà. Les visites guiades són una manera de posar en valor el patrimoni d'aquest espai i donar a conèixer la seva història, necessària per conèixer i entendre la història de Reus.

Patrimoni històric i social

El recinte, actualment de més de 7 hectàrees, té prop de 14 mil sepultures, entre nínxols, tombes, capelles, panteons i columbaris. Però a més, té una distribució urbanística que és el reflex de la societat, on s'hi dibuixen clarament els diferents estaments socials. Per tot plegat, fer-hi un recorregut guiat serveix per entendre moltes coses de la nostra història i dels nostres avantpassats.

Patrimoni artístic i cultural

També a nivell artístic la visita és molt interessant, i a banda de resseguir els panteons i mausoleus més destacats, visibles a simple vista, permet veure l'interior de capelles com la de Margenat, que forma part del patrimoni Modernista de la ciutat, o la de Sedó, d'estil Neoclàssic.

capella modernista del cementiri de reus

Aquestes visites guiades, de la mà de Carrutxa, s'organitzen cada primer diumenge de mes i s'allargaran fins el juny. La intenció és continuar-les fent posteriorment però ja sense ser gratuïtes, com una activitat cultural més de la ciutat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades