Back to top

Convertir Vandellòs I en un centre hospitalari de tractament oncològic

Es tracta d'una proposta que va començar sent un treball de final de grau a la Universitat Rovira i Virgili i ha acabat sent una tesi doctoral molt ben rebuda i adoptada pels ajuntaments que limiten amb l'antiga central

Convertir l'antiga central nuclear de Vandellòs I en un centre hospitalari de tractament oncològic amb protonteràpia, una metodologia molt efectiva contra els càncers infantils i que a tot l'Estat només hi ha dos espais on dur-lo a terme. Aquesta és la proposta de Carlos Gonzalvo, doctor en Arquitectura per la Universitat Rovira i Virgili, que ha passat aquest dimecres per La Comarcal de Canal Reus i que des de 2016 treballa en aquest projecte: va començar sent un treball de final de grau i ha acabat sent una tesi doctoral molt ben rebuda i adoptada pels ajuntaments que limiten amb l'antiga central.

El desmantellament de la cúpula que cobreix el reactor de la central nuclear de Vandellòs I, tancada des de 1989 després de l'accident nuclear més important de l'Europa occidental està previst per 2028. Enderrocar és una opció, però tant els ajuntaments de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip com l'arquitecte Carlos Gonzalvo proposen reaprofitar aquest antic equipament: compta amb murs de fins a cinc metres de gruix, fet que el fan òptim per acollir un centre de protonteràpia, un tractament oncològic especialment efectiu contra els càncers infantils.

A banda de l'estalvi públic que suposaria, amb la reducció del cost de desmantellament, també milloraria la capacitat d'atenció als pacients amb aquestes malalties: ara mateix l'Estat espanyol només compta amb dues sales on dur a terme aquest tipus de tractament, totes dues privades, i la majoria dels malalts han de traslladar-se a altres països de la Unió Europea per a ser tractats.

A més, la proposta es planteja com una alternativa de desenvolupament econòmic per als territoris que envolten les centrals nuclears, que ara reben una injecció econòmica directa i donen feina a centenars de veïns. Una situació que desapareixerà, previsiblement, durant la pròxima dècada amb el seu tancament.

El reaprofitament de les centrals nuclears és una opció a l'alça. Altres països europeus han convertit aquestes instal·lacions, un cop descontaminades, en museus o centres tecnològics, que aprofiten les característiques arquitectòniques de les centrals, com es vol fer a Vandellòs I.

La Comarcal 

Paraules clau:

Notícies relacionades