Back to top

Cooperació internacional per preservar fons arxivístics

Preservar el patrimoni documental internacional i la memòria històrica. Aquests són els objectius de l'organització Arxivers sense fronteres, una associació nascuda l'any 1998 a Barcelona per un grup d'arxivers voluntaris amb la finalitat de realitzar projectes de cooperació internacional en el sector de l'arxivística.
Arxivers sense Fronteres treballa en la preservació de documents internacionals

L'any 1998 un grup d'arxivers va adonar-se, arran de les guerres dels Balcans i diverses dictadures sud-americanes, de la important relació entre drets humans i documents d'arxiu. Així va ser com va fundar-se l'organització Arxivers sense Fronteres, una associació nascuda a Barcelona amb la finalitat de realitzar projectes de cooperació internacional en el sector de l'arxivística.

El seu president, Ramon Alberch, ha col·laborat en la jornada de l'Arxiu de Reus aquest passat dimecres amb l'objectiu d'apropar la tasca de l'entitat als arxivers de la ciutat. "La nostra feina se centra en coordinar les dotze seus arreu del món, en mantenir un programa de cooperació internacional i sobretot en la recuperació dels arxius de les dictadures d'Amèrica Llatina, com Argentina, Bolívia o Uruguay", destaca l'arxiver. "Són països on hi ha hagut dictadures molt fortes i on encara queden molts crims impunes que gràcies als arxius se'ls pot aportar valor de testimonis, jurídic i històric", afegeix.

Respecte a la situació arxivística catalana, Alberch afirma que ha millorat molt però que "encara no és la que hauria de ser". A hores d'ara, Catalunya compta amb una associació professional forta, formació universitària potent i una xarxa d'arxius públics que han donat una embranzida a aquest sector. "Podem parlar d'una certa normalització, però venim d'un període de grans endarreriments amb fons documentals que, durant molts anys, no s'han pogut tractar", reconeix el president de l'entitat.

"El nostre gran repte és que en ple segle XXI puguem garantir la conservació de manuscrits medievals, i alhora conservar documents generats l'any 2018, a vegades molt difícil degut a aquesta obsolescència contínua de la tecnologia que obliga a treballar d'una manera molt professional i adequada", diu l'arxiver. I és que per Alberch, el repte és dual i no es pot oblidar ni el present ni els orígens ja que tots som producte d'un passat. "L'arxivística és una professió molt de passat però amb més futur encara. Nosaltres som producte d'una determinada societat, i això no ho hem d'oblidar mai", remarca. "Salvador Espriu deia que qui perd els orígens per la identitat: hem de saber d'on venim per saber qui som i cap on hem d'orientar el nostre futur", conclou l'arxiver.

Paraules clau: