Back to top

Crònica d'un cafè amb passaport COVID

Primer matí amb l’obligació de presentar el certificat de vacunació o una prova amb resultat negatiu per entrar als bars i restaurants.

"Esperi's a la porta, que m'ha d'ensenyar el passaport COVID". Aquest ha estat el crit, pràcticament de guerra, des de darrere el taulell quan entrava al primer bar que he trobat en el trajecte entre casa i la feina. He volgut sortir dels recorreguts habituals per anar a algun establiment on no em coneguessin i on no hi hagués gens de confiança. M'he esperat diligentment a què una cambrera, amb un somriure rere la mascareta, s'aproximés amb una mena de tauleta. 

Mentre venia he anat preparant el mòbil en una mà, i la cartera a l'altra. Amb el mòbil, ensenyava el passaport COVID -hom està vacunat des d'aquest estiu- i amb l'altre mostrava el DNI que acreditava que el certificat era meu. "Tècnicament no li puc demanar el DNI", m'etziba. "I doncs? Com has de saber que el passaport és meu?". Li responc. 

La identitat del passaport

Segons m'ha explicat, una estona abans que arribés jo, un agent dels Mossos -al qual també li ha demanat el passaport COVID- li ha assegurat que no pot exigir el DNI a la clientela. "Hem de deixar-ho tot en mans de l'amabilitat de la gent que entra". Certament, a la tauleta, un cop registrat el codi QR del document que he ensenyat, s'hi mostrava el meu nom. "Tu saps que ets aquest, però jo no", assegura. 

En un altre bar, els cambrers admetien que se senten indefensos davant la mesura. "D'un dia per l'altre ens trobem que hem de demanar un document a la clientela. A les hores punta és impossible, sent dos rere la barra, saber si algú entra o surt". L'establiment és un d'aquells que a les 8 del matí està ple de gom a gom. L'entrada queda oculta rere una columna i és fàcil que hi hagi gent que entri o que surti sense que ningú del bar se n'adoni. "La gent que esmorza aquí són sempre els mateixos. Ningú marxa sense pagar. Ara... no sé jo si tothom està vacunat". "I per què no us poseu a la porta?", pregunto innocent... "Som dues persones, havent-hi una vintena de taules per atendre, és impossible que dediquem tants esforços al document". 

A les xarxes, alguns comentaris sobre el fet que el passaport COVID serà cosa de dos dies. Que es demanarà aquesta setmana perquè s'ha de fer, però que amb la feinada que suposa en segons quins llocs, acabarà per ser un d'aquells tràmits que ja veurem si es compleixen el 100% dels cops. "No és que no vulguem, és que potser no podrem...", rebla. 

Paraules clau:

Notícies relacionades