Back to top

Crònica d'un matí d'eleccions atípiques

Ni els col·legis electorals, ni la constitució de les meses, ni el desplegament policial, ni tampoc el procés de dipositar el vot a l'urna. Aquest diumenge tot és atípic per a unes eleccions de panorama incert.

Amb la certesa que les meses electorals s'han constituït sense incidències remarcables, la jornada d'aquest diumenge ha arrencat amb més normalitat de l'esperada. Amb tot, de normal, aquestes eleccions en tenen ben poca cosa. D'entrada perquè els espais de votació no són els mateixos. El 70% dels ciutadans de Reus que tenen dret a vot han hagut de canviar el seu punt de votació. A més, però, els protocols de seguretat han marcat les primeres hores del matí. 

La pluja s'ha deixat veure aquesta nit i matinada. I a les 7.50 h, al voltant de La Palma de Reus, un dels nous espais de votació, els ciutadans preguntaven exactament per on s'entrava al recinte cultural del carrer Ample. A l'interior, desenes de titulars i suplents de mesa esperaven que s'organitzés tot plegat. Abans, tots ells s'han sotmès a un test de temperatura. Però no a un test d'antígens, tal com va prometre la Generalitat... alguns dels membres de les meses s'han queixat de la manca de mesures de seguretat a Canal Reus. 

Al cap de pocs minuts, amb les meses ja constituïdes, s'ha repassat de dalt a baix com s'havia d'actuar. Tècnics de salut han informat de com col·locar-se els EPI's, funcionaris municipals han explicat el funcionament dels vots i tot s'ha posat a punt per a l'inici de les votacions. 

I a les 09.00 h en punt, s'han obert les meses i la gent, que estava fent cua a l'exterior esperant l'hora de votar, han començat a entrar. El pati de La Palma està distribuït en dos accessos i una sortida. Responsables i voluntaris COVID informen als votants de les mesures de seguretat i del circuit que hauran de seguir per votar. S'espera que tothom porti el vot des de casa, però existeix la possibilitat de fer-ho allà mateix, amb paperetes de totes les formacions i sobres per poder votar. 

El vot per correu arriba a les meses

14F vot per correu

A les 10.00 h del matí ha arribat una treballadora de correus per portar el vot que s'ha emès, en aquest col·legi electoral, des de casa els darrers dies. Cada mesa ha hagut d'introduir els vots a l'urna després de comprovar que no en faltava cap i que les xifres de les fitxes i els sobres existents coincidien. 

Desinfecció, ventilació i estufes

Tots els col·legis electorals compten amb un responsable de neteja que, cobert amb un mono de protecció, s'encarrega d'anar desinfectant els espais. 

14F desinfecció

A més, però, els col·legis mantenen una ventilació adequada a les necessitats de l'espai. Tot plegat ha obligat a plantejar estufes que s'han anat posant en marxa a mesura que els integrants de les meses ho han anat requerint. Una empresa especialitzada s'encarrega d'anar, espai per espai, a encendre els calefactors. El dia sembla que serà rúfol de principi a fi, i la humitat apreta... A les mesures antiCOVID també s'hi ha hagut de sumar mesures antirefredat.  

Cues en diversos col·legis electorals

Per bé que la participació s'esperava que no fos elevada, el cert és que aquest diumenge d'eleccions s'està veient molta gent al carrer. Ja sigui perquè molts han volgut fer-ho a primera hora o per les mesures de seguretat, el cert és que als espais de votació s'hi estan veient cues. 

Més enllà d'aquesta imatge de Cal Massó, també a l'Institut Salvador Vilaseca s'ha vist una intensa participació. A més, a l'església del costat, la votació ha coincidit amb una missa funeral, el que ha incrementat el nombre de persones que es trobaven al carrer de Misericòrdia. 

14F Salvador Vilaseca

Paraules clau:

Notícies relacionades