Back to top

Deixar enrere l'estigma al voltant del TDAH

Aquest dimecres 13 de juliol se celebra el Dia Internacional del Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat o sense.

El 13 de juliol és el Dia Internacional del Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat o sense, amb el qual es pretén sensibilitzar i conscienciar la població sobre un trastorn d'origen neurobiològic i crònic que s'acostuma a detectar a l'etapa educativa.

La manca d'atenció, la impulsivitat i la dificultat a l'hora d'establiar relacions interpersonals són alguns dels símptomes, els quals poden variar també en intensitat. La persistència, l'esperit de lluita i la creativitat són alguns dels aspectes positius que presenta el trastorn.

Amb tot, les persones que pateixen el trastorn acostumen a ser estigmatitzats per una manca d'informació i conscienciació. "Sovint aquests nens són titllats de maldestres, de ganduls, d'impertinents, fins i tot, de maleducats", explica la psicòloga general sanitària, Georgette van Ginkel, qui és membre de la junta de l'Associació provincial de pares amb fills amb dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat.

Tractament multimodal

El tractament principal és de caràcter multimodal que combina la teràpia psicològica, molt enfocada en l'àmbit emocional, ja que l'autoestima es pot veure afectada, amb la teràpia psicopedagògica, per millorar el nivell d'aprenentatge. L'ús de medicació complementa i completa el tractament multimodal per tal de disminuir la simptomatologia base
 
El diagnòstic del trastorn és molt laboriós, ja que es basa en proves clíniques i entrevistes amb experts, el que pot provocar incertesa en la detecció. Georgette van Ginkel explica: "El diagnòstic ja és terapèutic perquè és alliberador tant per a la família com per a la persona que el pateix".
 

Paraules clau:

Notícies relacionades