Back to top

Denuncien l'aparició de peixos morts al riu Siurana

El GEPEC-EdC ha presentat una denúncia al Cos d’Agents Rurals

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha presentat una denúncia al Cos d’Agents Rurals per la troballa de diversos cadàvers de fauna autòctona i pròpia d’ambient fluvial al tram del riu Siurana que passa pel terme municipal de Gratallops (Priorat).

L’entitat assenyala que la causa de la mort d’aquestes espècies és causada per l’espoli d’aigua del riu, que provoca una falta de cabal ecològic. La troballa de peixos morts es va fer per part d’una tècnica del GEPEC-EdC el passat 22 de juliol. Immediatament es va informar al Cos d’Agents Rurals per a que s’aixequés acta i es pogués procedir a fer la denúncia.

El GEPEC-EdC considera que la gestió de l’aigua que s’està duent a terme des dels diversos agents implicats (Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Agència Catalana de l’Aigua – Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) juntament amb les decisions sobre els transvasaments des del Pantà de Siurana cap al Pantà de Riudecanyes estan afectant de forma molt negativa sobre la biodiversitat de l’espai.

Les espècies afectades 

GEPEC

En primer lloc, es va trobar el cadàver d’una anguila (Anguilla anguilla). Aquesta espècie ha sigut avaluada recentment per la “Llista Roja d’Espècies Amenaçades de la UICN”, el 2018, i es troba catalogada com una espècie en perill crític. Per altra banda, es van trobar diversos cadàvers de Bagra (Leuciscus cephalus), una espècie de peix d’aigua dolça de la família dels ciprínids. A l’Estat Espanyol, el seu estat de conservació es cataloga com “Espècie Amenaçada” segons la Llista Vermella de la IUCN.

Com a conclusió, el GEPEC-EdC reitera que la presència de fauna autòctona pròpia d’ambient fluvial és de vital importància per tal de mantenir un equilibri natural i permet fer front a l’emergència ecosistèmica global, de manera que la conservació d’aquests espais per tal de generar àrees resilients al canvi ambiental global és prioritària.

Paraules clau:

Notícies relacionades