Back to top

Desestigmatitzar les ITS, objectiu del Dia Mundial de la Sida

Aquest dimarts es commemora el Dia Mundial de la Sida. Una malaltia que està present en la societat des de fa més de trenta anys i que afecta, aproximadament, a unes 34 MIL persones.

Durant el 2019, s'han detectat al Camp de Tarragona 27 nous casos de VIH dels quals 12 s'han diagnosticat a Reus. També hi ha hagut un increment de casos d'infecció de transmissió sexual com ara la Clamídia i l'herpes genital respecte a l'any 2018. Unes dades que confirmen que cal continuar treballant per tal de disminuir la prevalença del VIH i de les ITS. El regidor de Salut, Òscar Subirats ha assegurat que "continua sent molt important ser conscient i que cadascú prengui totes les proteccions possibles".

"4 de cada 10 persones no saben que estan infectades"

El diagnòstic precoç del VIH encara es manté en una xifra elevada de diagnòstic tardà i això també s'ha vist en algunes infeccions asimptomàtiques. Tenir la sida o qualsevol infecció de transmissió sexual encara genera una estigmació social entre la població que cal erradicar per augmentar la detecció precoç del virus. Subirats ha declarat que "s'ha de perdre l'estigma social i la por i el sentit de culpabilitat que aquest genera entre els infectats. La sida no és més que la transmissió d'una malaltia més".

Per tal de detectar aquestes malalties amb rapidesa, al Cap Sant Pere ja fa uns anys es fa rastreig i proves a la Unitat d'estudis de contactes i algunes farmàcies de la ciutat dIsposen de proves ràpides de VIH.

Reus commemora el Dia Mundial de la Sida

Dia Mundial de la Sida

Aquest dimarts dia 1 de desembre, a partir de les 18:30 h, es farà la trobada virtual "Pandèmies. El que ens ha ensenyat la SIDA". La benvinguda anirà a càrrec del regidor de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, Òscar Subirats. A les 18:45 h es farà el monòleg "No vau aprendre res", a càrrec de Karme González, narradora.

A les 19:00 h començarà una taula rodona amb la participació de Tania Boné Rivas, membre del grup Supervhivents - «El VIH en primera persona»; David Paricio Salas, coordinador de l'ONG SIDA STUDI – "Pandèmia de la sida i el coronavirus, similituds i lliçons apreses", i el Dr. Josep Oriol Romaní Alfonso, professor emèrit i membre del Medical Anthropology Research Center (MARC- URV) "Sida, Covid i estigmes". La taula rodona serà moderada per Pere Lindez Borràs, metge i coordinador de Salut Pública de l'Ajuntament de Reus. Finalment, a les 20:00 h s'estrenarà la performance del manifest del Dia Muncial de la Sida, a càrrec del grup La Gata Borda.

Paraules clau:

Notícies relacionades