Back to top

Desmantellat a Mont-roig el major laboratori de drogues de síntesi de Catalunya

Els arrestats havien convertit el pàrquing d’una casa en un avançat laboratori de drogues. Les substàncies intervingudes tenen un valor de 4,3 milions d'euros al mercat negre

Els Mossos d’Esquadra, amb col·laboració de la Ertzaintza, han desarticulat un grup criminal assentat al Baix Camp dedicat a la fabricació i comercialització de drogues de disseny a qui se’ls atribueix delictes contra la salut pública i tinença il·lícita d’armes i explosius.

Els detinguts fabricaven les drogues sintètiques des del garatge d’un domicili ubicat a Mont-roig de Camp. Allà havien creat un autèntic laboratori de drogues altament avançat, amb capacitat per elaborar cinc mil pastilles l'hora, on es cuinava la droga que després es distribuïa a nivell internacional i també a distribuïdors de la demarcació de Tarragona.

De moment hi ha tres detinguts, dos veïns de Mont-roig del Camp i un de Reus -un d'ells l'ideòleg i cuiner de la droga-,i les substàncies intervingudes tenen un valor estimat al mercat il·lícit de 4,3 milions d’euros. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

L’Ertzaintza desencadena la investigació

El passat mes de novembre l'Ertzaintza, a través de diverses gestions d’investigació va tenir coneixement de la possible existència d’un laboratori clandestí des d’on s’estarien elaborant substàncies estupefaents de disseny.

A partir d’aquí es va posar en marxa una investigació i a través de Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO), es va detectar que persones vinculades amb la investigació estaven adquirint tant “precursors de drogues com explosius”. Amb les primeres gestions d’investigació es va tractar de verificar l’existència del laboratori en el garatge d’un domicili de la població de Mont-roig del Camp i posteriorment, es va determinar a quin tipus d’usos destinaven aquestes substàncies els investigats.

D’entre la informació rebuda en el context de la coordinació operativa de CITCO, es manifestava que les persones investigades haurien adquirit una substància química anomenada nitrometà, amb una puresa del 100%, essent un dels precursors utilitzats habitualment per a la fabricació d’explosius. La puresa de la substància va aixecar les alertes policials donat que aquest tipus de compost s’adquireix a una puresa que oscil·la entre el 10-25 %. Amb la informació adquirida es van iniciar les vigilàncies al voltant del domicili investigat.

Un laboratori clandestí al garatge de casa d’un dels detinguts

droga mont-roig laboratori

Per a la fabricació de la droga, el grup criminal havia convertit el garatge d’una casa en un laboratori dividit en diverses zones diferenciades dedicades al procés de fabricació de les substàncies.

En aquest espai hi havia una campana extractora per fer determinades reaccions químiques amb seguretat, una taula central on es realitzaven les mescles, un magatzem que contenia diferents tipus de substàncies precursores d’aquestes drogues, una zona de neveres i congeladors on s’hi guardaven les mescles i d’altres substàncies, així com una màquina elèctrica per premsar les mescles i elaborar els comprimits aptes per a la venda.

Els investigadors han acreditat que el procés de fabricació de les substàncies estupefaents tenien una durada de sis dies. En aquest sentit, en almenys dues ocasions es va poder acreditar com arribava una substància en estat líquid a la casa investigada i al cap de sis dies es recollia el producte final per a la seva distribució.

El considerat com a cuiner del grup, disposava també d’un “catàleg” amb prop de 50 tipus de pastilles de diferents colors formes i composicions. Al mateix laboratori s’hi va trobar material vídeo gràfic on es podia veure el detingut elaborant diferents tipus de substàncies. Aquestes imatges es remuntarien almenys a cinc o sis anys enrere.

La hipòtesi dels investigadors indica que les diferents substàncies estupefaents es transportarien per diferents mitjans de transport fins als Països Baixos o d’altres països del nord d’Europa, Espanya, tot i que en part, també es venia al detall per la zona d’influència del laboratori.

El laboratori continua a hores d'ara preservat a l’espera del resultat de les anàlisis de la Divisió de Policia Científica i TEDAX.

Una zona dedicada a fabricar possibles artefactes pirotècnics o incendiaris

droga mont-roig laboratori

Durant l’entrada i escorcoll al domicili també s’hi va desplaçar un equip dels TEDAX per tal de comprovar i verificar les informacions inicials que van posar en marxa la investigació. En aquest sentit, els operatius van trobar a diferents estances de la casa material precursor utilitzat habitualment per a la fabricació d’explosius o artefactes incendiaris o pirotècnics.

A banda del laboratori, al domicili s’hi podien trobar diferents estances o espais destinats a altres usos diferents del de la fabricació de drogues. Els investigadors van constatar que, entre d’altres, hi havia un espai on soldava, una altra part on modificava armes, i una zona on presumptament podria fabricar explosius, o artefactes pirotècnics o incendiaris.

El detingut també posseïa diversos manuals de fabricació, transport i emmagatzemament de material explosiu, així com d’altres llibres d’interès per a la investigació. També es van intervenir cinc armes curtes i cinc més de llargues, tres supressors algun d’ells inserits a les armes de foc en disposició per fer foc, munició real i de fogueig, i restes de projectils desmuntats amb els quals s’apunta a la hipòtesi que els desmuntava per extreure’n elements com iniciadors o pólvora, que presumptament utilitzava per realitzar altres projectes.

A banda, els investigadors van poder comprovar que el detingut tenia un antecedent del 2004 de la Guardia Civil per tinença de substàncies o artefactes explosius, inflamables, incendiaris o asfixiants.

La investigació en aquest punt continua oberta a l’espera de les anàlisis científiques de les substàncies per part de TEDAX, així com de tota la informació intervinguda per la Comissaria General d’Informació que permetin establir alguna línia d’investigació en l’àmbit de la possible fabricació d’explosius i la seva finalitat.

droga mont-roig laboratori

Diferents dispositius en el marc de la investigació

Un cop iniciada la investigació, les gestions van derivar en obtenir els indicis suficients per acreditar l’activitat delictiva i, per tant, es van dur a terme diversos operatius policials.

El dia 4 de juny es va establir un dispositiu policial de vigilància al voltant del domicili investigat. Fruit d’aquesta vigilància es va detenir un home de 31 anys, que duia a sobre 1.152 pastilles de feniletilamina psicodèlica, anomenada 2CB, Tusi o Tucibi. El detingut va quedar en llibertat un cop va passar a disposició del jutjat.

Deu dies més tard, els investigadors van tornar a establir un nou dispositiu entorn del domicili i van detectar que un dels vehicles dels investigats havia acompanyat un altre vehicle tot terreny fins al domicili on van accedir a l’aparcament. Els agents van detectar com es carregaven unes bosses, de manera que van aturar el vehicle prop de la població de Reus. A l’interior, els investigadors hi van trobar 131,638 quilograms de pasta de sulfat d’amfetamina, substància coneguda com a speed. Aquesta pasta es trobava en estat pur. Un cop tallada amb diferents substàncies, el pes de substància apta per a la seva distribució podria duplicar-se o triplicar-se. En aquest dispositiu van detenir la persona que conduïa el vehicle.

Finalment, el dia 15 de juny, es va dur a terme el dispositiu final, en el qual es van realitzar dues entrades i escorcolls i es van detenir dues persones més, entre les quals es trobava el cuiner de les drogues de síntesi.

Substàncies i material intervingut

Fruit dels diferents dispositius que s’han realitzat en el marc d’aquesta investigació, s’han intervingut diferents substàncies:

  • 156,5 kg de pasta d’speed sense tallar amb un valor estimat d’1,68 milions d’euros. Un cop tallada aquesta substància podria augmentar en 2 o 3 vegades el seu pes
  • 108 kg d’speed per comercialitzar amb un valor estimat d’1,35 milions d’euros
  • 21,9 kg de 2CB, Tusi, Tucibi o cocaïna rosa, amb un valor estimat de 950.000 euros
  • 5.000 pastilles de 2CB, Tusi, Tucibi o cocaïna rosa
  • 10 kg de Ketamina, amb un valor estimat de 263.000 euros
  • 2,7 kg d’MDMA, amb un valor estimat de 120.000 euros
  • 5 kg de cabdells de marihuana, amb un valor estimat de 30.000 euros
  • Deu armes de foc i munició, tant real com de fogueig
  • 42.000 euros en efectiu

El Jutge d’Instrucció número 3 de Reus, va decretar presó provisional pels 3 investigats.

Paraules clau:

Notícies relacionades