Back to top

Detecten microplàstics a la sang

Encara és massa aviat per evidenciar els efectes negatius que se'n poden derivar a nivell humà, però la problemàtica ja és una urgència a nivell global i mediambiental.

Al torrent sanguini de 17 dels 22 participants voluntaris a l'estudi realitzat per un equip de la Universitat Lliure d'Àmsterdam es confirma la presència de fins a 4 tipus de microplàstics, partícules d'entre una mil·lèsima part d'1 mil·límetre i 5 mil·límetres de diàmetre. La concentració mitjana trobada ha estat d'1,6 micrograms per mil·límetre.

La meitat de les partícules trobades són de plàstic PET, el qual s'utilitza per a les ampolles d'aigua. "Estem trobant microplàstics, fins i tot, a l'aigua embotellada que s'està venent", explica el president de GEPEC-EDC, Xavier Jiménez. Arriben a l'organisme humà a través de, per exemple, l'aire o els aliments. L'investigador postdoctoral del grup de recerca TecnATox, Joaquim Rovira, detalla: "Poden ser transportadors d'altres substàncies químiques, com additius o contaminants ambientals, que poden fer com un cavall de Troia: ser absorbits pel cos".

Abans de confirmar-se experimentalment la presència de microplàstics a la sang humana, ja hi havia sospites des que es van començar a trobar a femtes de persones o músculs de peixos. Tal com ha explicat un dels autors de l'estudi, Dick Vethaak, a The Guardian, ara és necessari continuar fent proves i ampliar la mostra per tal de determinar les conseqüències que hi pot haver darrere.

Un problema per als éssers vius

A nivell global, els microplàstics, i tots els plàstics en general, estan causant danys a la flora i fauna del planeta. Animals com ara els dofins o les tortugues incorporen plàstics grans a la seva ingesta perquè els confonen amb meduses. Això els pot arribar a provocar la mort per asfixia o una obstrucció del sistema digestiu. Mentre que els peixos petits consumeixen nanoplàstics que suren al mar.

El Mediterrani és un mar molt tancat on la renovació d'aigua és feble. Així, les costes de Tarragona són una de les zones on es donen les majors concentracions de contaminants de la conca mediterrània. "Si fóssim capaços de retenir aquests microplàstics a les rentadores, a les centrals depuradores, no aboquéssim plàstics a la natura i féssim una estratègia de reciclatge i reutilització de plàstics més eficient... tot això ajudaria al fet que arribessin menys plàstics a la natura", conclou Xavier Jiménez.

Paraules clau:

Notícies relacionades