Back to top

Detenen Marta Llorens i Oriol Ciurana per portar-los a declarar

La jutgessa del manifest del 3 d'octubre ha requerit a la policia que els dugui als jutjats demà a les 9 del matí. Els Mossos d'Esquadra els han detingut a l'Ajuntament de Reus aquest migdia.
Quadrada, Ciurana i Llorens davant les persones que els han mostrat el seu suport

ACTUALITZACIÓ 15.00 h

Marta Llorens i Oriol Ciurana segueixen en custòdia policial després d'haver tramitat l'Habeas Corpus, una figura jurídica que els faria passar a disposició judicial avui mateix. La magistrada ha d'acceptar o rebutjar aquesta petició i, per tant, tant podria ser que declaressin aquesta tarda com que la jutgessa els fes passar la nit a la comissaria. Aquest migdia s'ha dut a terme una concentració de suport a la comissaria de Reus dels Mossos d'Esquadra i se n'ha convocat una altra a les 8 del vespre davant l'Ajuntament.

ACTUALITZACIÓ 12.30 h

Els Mossos d'Esquadra han detingut Marta Llorens i Oriol Ciurana a l'Ajuntament de Reus quan passaven uns minuts de les dotze del migdia. Els han de portar als jutjats de Reus demà a les 9 i, per tant i a falta que la policia catalana ho confirmi, passaran el dia i la nit d'avui a les dependències policials.


Els Mossos d'Esquadra han de detenir Marta Llorens i Oriol Ciutana perquè compareguin als jutjats de Reus demà dijous dia 28 a les 9 del matí. Així ho ha decretat la jutgessa que investiga la denúncia per incitació a l'odi interposada per la Policia Nacional contra els signants del manifest del 3 d'octubre. Davant la incertesa de quan es produirà la detenció, els cupaires han explicat, aquest matí, que seguiran fent vida normal fins que els vagin a buscar. En paral·lel s'havia convocat la ciutadania a mostrar el seu suport als investigats concentrant-se davant l'Ajuntament reusenc.

Per Marta Llorens, portaveu de la formació al consistori, tot plegat és una prova més de la 'deriva repressora' de l'Estat espanyol. Llorens ha recordat que la mateixa causa també investiga bombers i membres de la societat civil.

'Simplement per fer ús d'una cosa tant fonamental com és la llibertat d'expressió i un dret fonamental per a totes les persones com el de manifestar-se; nosaltres ho vam fer aquell 1 d'octubre i com sempre hem repetit, ho tornaríem a fer les vegades que sigui necessari. L'únic que hi farà front és no abaixar el cap i mantenir-nos dempeus davant d'aquesta repressió i opressió'.

Llorens denuncia la nul·la separació de poders que, afirma, hi ha a l'Estat i assegura que es mantindran amb fermesa a través de la desobediència civil. No tenen constància, hores d'ara, quan es pot produir la detenció. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat, amb tot, que la jutgessa els vol rebre a les 9 del matí de demà. Per tant, els Mossos d'Esquadra - que és el cos que, previsiblement, actuarà com a policia judicial - tenen fins llavors per lliurar-los als jutjats, una acció per la qual Oriol Ciurana, regidor cupaire, assevera que no estan preocupats.

'Els Mossos faran la seva feina i segur que la faran de la millor manera possible, igual que van ser la millor policia el dia 1 d'octubre sense vessar ni una gota de sang i traient el màxim d'urnes possible. Nosaltres seguirem aquí, en el moment que els Mossos vulguin venir aquí ens trobaran i que ens portin al jutjat, declararem o no declararem i, a partir d'aquí, seguirem la nostra feina, que hem vingut a treballar per construir una nova república, no per anar a declarar davant de jutjats'.

La magistrada investiga una tercera regidora cupaire, Mariona Quadrada, que va ajornar la seva primera citació i, per tant, encara podria anar per voluntat pròpia el proper divendres dia 29 a declarar, tot i que ja ha confirmat que no ho farà i, per tant, és previsible que acabi seguint el mateix camí que Llorens i Ciurana. La causa judicial es fonamenta en la denúncia per incitació a l'odi interposada per la Policia Nacional contra els signants del manifest del 3 d'octubre en què es demanava als operatius allotjats a Reus que marxessin per recuperar la convivència. L'alcalde i els portaveus de govern ja van visitar els jutjats el passat 23 de novembre.

S'ha convocat una nova concentració ciutadana de suport demà a dos quarts de nou del matí als jutjats de Reus per rebre - previsiblement de la mà dels Mossos d'Esquadra - Marta Llorens i Oriol Ciurana.