Back to top

Dia Internacional contra el Tabac: lluitar per la salut i pel medi ambient

A Reus, la jornada d'enguany l'ha protagonitzada una iniciativa a l'Hospital Sant Joan amb els alumnes de l'institut Josep Tapiró, amb una campanya de conscienciació dirigida als usuaris que s'han apropat al centre sanitari reusenc

Els alumnes de l'institut Josep Tapiró de Reus, amb la col·laboració de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, s'han instal·lat al llarg del dia al centre sanitari per tal de conscienciar als usuaris sobre el consum del tabac. El dia 31 de maig se celebra el dia internacional contra el tabaquisme, i per aquest motiu han volgut treballar aquesta addicció que, no només afecta a la salut de les persones, sinó que també afecta al medi ambient.

Els alumnes, col·locats a l'entrada principal de l'Hospital, han recollit burilles de l'entorn del centre, han intercanviat cigarretes trencades per caramels i han penjat cartells amb eslògans per conscienciar a les persones usuàries. 

Disminueix el consum de tabac un 2% l'any 2021

S’estima que a Catalunya cada any moren gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), el consum de tabac es va reduir entre la població catalana un 2% respecte el 2020. Així, segons els resultats de l’ESCA, l’any 2021 continuava fumant el 22,6 % de la població de 15 anys i més, un percentatge inferior a l’observat l’any 2020 (24,6%). La prevalença del tabaquisme entre els homes era del 26,6% (lleugerament inferior al 27,8% de 2020) i entre les dones del 18,8% (per sota del 21,3% de l’any anterior).

La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir entre el 1994 i el 2017, i, tot i la petita reducció observada l’any 2021, es manté força estable des de 2018, de manera que el nombre de fumadors a Catalunya continua al voltant d’1,5 milions. A més, un 6,6% de la població no fumadora declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (5,8% dels homes i 7,3% de les dones).

10 consells per deixar de fumar

L’any passat van deixar de fumar 38.778 persones ateses pels equips d’atenció primària i 8.511 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF. El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, així com també l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei telefònic 061 Salut Respon, i la intervenció que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

Paraules clau:

Notícies relacionades