Back to top

El dinar de Nadal es manté, encara que sigui per emportar

JORDI OLÀRIA GRAS

Entre desembre i gener són força les dates que, tradicionalment, impliquen àpats entre família i amics. Aquestes tradicions es mantenen, però s'adapten als nous temps. Els canalons, els fricandós i els rostits no falten a moltes de les taules de casa nostra, tot i que molts d'aquests plats ja no els cuini l'àvia o la mare, sinó que s'encarreguen a empreses de gastronomia i càtering. El que compta, al cap i a la fi, és el fet de trobar-se al voltant d'una taula.

Els àpats familiars són tradicions arraigades a casa nostra, però que també noten el pas del temps. Darrerament ha anat a l'alça el nombre de famílies que, tot i mantenir la tradició, l'han adaptat a les característiques familiars d'avui en dia, on el temps per dedicar a la cuina no és el que era. És per això que, on s'ha notat, és a les empreses gastronòmiques i de càtering, que tenen, entre desembre i gener, una de les seves puntes d'activitat anual. El que no varia, però, és el que es posa al plat, sigui qui sigui que ho cuini, hi ha plats que són inamovibles.

'Nosaltres hem intentat trobar aquest punt entremig de preu - qualitat, que la gent pugui trobar a un preu raonable la qualitat que feia la seva mare a casa' explica Jordi Sendra, de Cal Sendra, 'el pal de paller de casa nostra aquests dies són els canelons i el gall de pota negra rostit, que és el tradicional, és el que tenim per la mà; durant l'any la gent tira més de floritures, però aquests dies van més al tradicional'.

I si Nadal i Sant Esteve són uns dels dies estrella d'aquestes festes, l'altre gran àpat sol fer-se per Cap d'Any. La tendència és fer-la entre amics, però l'operatiu sol ser el mateix, ja sigui un grup gran o petit, es reuneix al voltant d'una taula ben parada i amb varietat de menjar. Per celebrar l'entrada del nou any, però, la innovació pren més protagonisme. Montse Margalef, d'El Tastet, explica que 'per Nadal són més els canelons, siguin de verdures, de carn, de bolets... i el fricandó, són els dos plats estrella, el Nadal és més casolà i més familiar; i per cap d'any la gent s'arrisca més, sobretot són els aperitius, coses per picar, diferent, que sigui més festiu...'.

Aquests negocis constaten que, la seva punta d'activitat ve donada per la voluntat de la societat de mantenir aquest tipus de festes. Entre Nadal i Cap d'Any poden servir un miler de menús, un miler d'àpats que es gaudiran amb la família o els amics.