Back to top

El Dipòsit Vell de Reus, una obra modernista oculta sota terra

Dissenyat per l'arquitecte modernista Pere Caselles l'any 1929 es troben soterrats entre l'Institut Pere Mata i la Boca de la Mina. Els descobrim en un nou capítol dels Secrets de Reus

Entre l'Institut Pere Mata i la Boca de la Mina, dins del recinte de la Depuradora d'aigua Potable, hi ha situat el Dipòsit Vell o els Dipòsits d'en Caselles, com també se'ls coneix. Estan totalment soterrats i passen molt desapercebuts, però són tota una obra arquitectònica modernista amb un gran valor patrimonial.

L'arquitecte Pere Caselles va projectar aquest dipòsit l'any 1929 degut a la necessitat d'abastiment d'aigua que sempre ha tingut la capital del Baix Camp. Es tracta de dos dipòsits de 6.000m3 cadascun que una quadrícula de 60 requadres. Una altra característica peculiar d'aquesta infraestructura és que es va construir amb volta catalana, una tècnica que té els orígens al nostre país i que es va importar a molts països durant la primera meitat del S.XX.

Volta Catalana construïda al Dipòsit Vell de Reus

Aquests dipòsits encara funcionen avui dia, i són pocs els privilegiats que els han pogut veure per dins. De fet, l'associació Espais Ocults, en l'edició 2019 de l'activitat Reus Ocult, va dedicar una de les seves rutes a aquest espai.

Eliseu Bàrcena, president de l'entitat ens explica que "és realment esperançador que a dia d'avui, només 100 anys més tard de la seva construcció, tinguem clar que aquesta construcció purament funcional, és més que un dipòsit d'aigua; és una obra arquitectònica i un element patrimonial de primer ordre que hauríem de reivindicar".

Descobreix tots els Secrets de Reus

Paraules clau:

Notícies relacionades