Back to top

Discrepàncies per la futura gestió dels Fons de Transició Nuclear

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant insisteix que la ubicació de la futura Secretaria Tècnica, que ha de gestionar el destí dels fons, ha de permetre que tots els municipis afectats se sentin representats. Una condició que creuen que no es complirà si s'estableix a Tortosa.

Aquest 2024 han arribat els primers paquets de Fons de Transició Nuclear. Unes dotacions econòmiques que volen nodrir les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears i que volen impulsar una transició energètica justa. En paral·lel, s'està creant la Secretaria Tècnica, un òrgan que, a partir d'ara, s'encarregarà de gestionar el destí d'aquests fons. El seu reglament està en fase de redacció a hores d'ara, com també es desconeix quina serà la seva ubicació definitiva. 

Des de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant exposen que en la darrera reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear van veure com se'ls proposava de forma enèrgica, i amb insistència, que aquest servei s'ubiqués a l'IDECE, l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre. Una oficina que es troba a Tortosa i que ara mateix només treballa en el desenvolupament de les 4 comarques de l'Ebre

És a dir, aquest lloc està centrat en 36 municipis dels 96 totals que estan implicats en aquesta qüestió. Per tant, hi ha una seixantena de pobles que poden no sentir-se representats per aquesta oficina ubicada a Tortosa, com és el cas de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Una ubicació alternativa per a la Secretaria Tècnica

Per aquesta raó, des del municipi que encapçala Assumpció Castellví ja treballen per buscar una alternativa, que, tal com expressa la mateixa alcaldessa, "no suposi una confrontació de territoris", però els permeti sentir-se representats.

Aquesta proposta la volen dibuixar de la mà de la resta de municipis afectats, com també de la Cambra de Comerç de Reus i de PIMEC Baix Camp. És per això que aquest dimecres al vespre es durà a terme una reunió, a l'Hospitalet de l'infant, amb tots els alcaldes i representants implicats.

En aquesta trobada buscaran el consens per a teixir una alternativa de Secretaria Tècnica que no estigui exclusivament ubicada a les Terres de l'Ebre. Una proposta que es portarà a la pròxima reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear i que, més endavant, s'hauria de debatre al Parlament de Catalunya.

Paraules clau:

Notícies relacionades